Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - Doktorski umetnički projekat Vesne Opavsky
Doktorski umetnički projekat Vesne Opavsky
KLJUČNA REČ – UMETNOST Beograd, 1. oktobar 2013. godine u 19:00, Dom omladine Beograda, Makedonska 22 Izložba digitalnih grafika i predstavljanje rezultata internet istraživanja Vesne Opavsky... Izvor: Medija Centar

Doktorski umetnički projekat „Digitalne grafike i njihova komunikacija u virtuelnoj i relanoj sredini“

KLJUČNA REČ – UMETNOST
Beograd, 1. oktobar 2013. godine u 19:00, Dom omladine Beograda, Makedonska 22
Izložba digitalnih grafika i predstavljanje rezultata internet istraživanja Vesne Opavsky

Autorka izložbe, Vesna Opavsky, doktorantkinja Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i direktorka sajta beogradskog Medija centra Beograd, unutar grafika svog likovnog serijala „Ključna reč – Umetnost“ prikazuje umetničke poruke iskazane putem ključnih reči – jednog od najsažetijih vidova komunikacije na internetu.

Izborom motiva i tekstura iz prirode i njihovim preklapanjem na kompjuteru, umetnica naglašava kontrast digitalnog i naturalnog. Istaknuta je i veza spoljašnjeg i unutrašnjeg, navođenjem i obradom digitalnih reči na osnovu ličnih afiniteta i ukusa. Usklađujući digitalno i naturalno, kao i spoljašnje sa unutrašnjim, umetnost nudi duhovnu ravnotežu današnjem čoveku, bez obzira da li je u pitanju stvaralac ili konzument.

Postavka u foajeu Doma omladine će obuhvatiti 6 umetničkih dela velikog formata (2x2 metra) i nekoliko kompjutera na kojima će publika moći da pregleda detaljne rezultate istraživanja o korišćenju reči Umetnost na internetu.

Ovaj umetnički događaj govori o važnosti umetnosti i njenom položaju u Srbiji i radi preciznije informacije, javnost će biti uključena u projekat putem internet prezentacije www.opavsky.net i fejsbuk stranice www.facebook.com/Vesna.Opavsky.art, gde će moći, u galeriji ili sa druge lokacije, da unese pojmove koji je asociraju na umetnost. Sabiranjem tih odgovora, rezultati će biti automatski, u realnom vremenu, grafički prikazivani u vidu oblaka reči – Word Cloud, tj. skupa reči različitih veličina u skladu sa odnosom njihove zastupljenosti. Cilj saradnje sa publikom je povezivanje iskustva čitanja i pretraživanja interneta sa galerijskim iskustvom posmatranja umetničkog dela.

Na monitorima će biti uporedo prikazana još dva oblaka reči – prvi sa pojmovima najzastupljenijim u Gugl pretragama na temu umetnosti i drugi sa istaknutim rečima koje se već nalaze uz reč Umetnost. Uporedni prikaz na pojednostavljen način predstavlja odnos ponude i potražnje Umetnosti na internetu. Proizvod istraživanja je i Adresar umetnosti na internetu koji izlistava adrese od 100 sajtova na kojima se reč umetnost najčešće pominje.

Kupci digitalnih grafika Vesne Opavsky uz grafiku dobiće umetničko delo u elektronskoj formi na CD-u, licencirano licencom Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija koja podrazumeva neograničeno umnožavanje i korišćenje u nekomercijalne svrhe, bez prerade.
Publika će biti pozvana da upiše svoje komentare i utiske.

Više o projektu
Anketa

Vesna Opavsky je diplomirala je i magistrirala grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Magistarski rad na temu „Raskorak i sinteza digitalnog i naturalnog“, koji je pratila izložba grafika Windows u prirodu, odbranila je 2009. godine.
Kroz umetnički rad bavi se temama ekologije, komunikacije i digitalnog zapisa, istražujući problem savremenog društva u urbanom okruženju. Kombinovanom, digitalnom tehnikom, u maglovitoj igri preklapanja motiva i tekstura iz prirode, naglašava kontrast sa tehnikom i pokušava da ukaže na značaj povratka prirodi i ljudskoj unutrašnjosti. Učesnica je preko 30 samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Vesna Opavsky je direktorka sajta Medija centra i predavač iz oblasti internet komunikacija. Članica Udruženja likovnih umetnika Srbije ULUS, Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS i jedan od osnivača udruženja Women in Tech Serbia, koje promoviše i podržava žene u tehnološkim strukama.
Kompletna biografija

Kontakt
Vesna Opavsky
064 13 80 360
vesna@opavsky.net
www.opavsky.net