Welcome
Home
Kontakt


Hramovi

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Hramovi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Religija > Hramovi
Bajrakli-džamija
Bajrakli-džamija sagrađena je oko 1575. godine, kao jedna od 273 džamija i mesdžida, koliko ih je u osmanlijsko doba bilo u Beogradu (Putopisi Evlije Čelebije).

Hopovo (Novo i Staro)
Hopovo (Novo i Staro) - darovi Brankovića. Veza: Beograd - Novi Sad. Manastir: ženski
Staro Hopovo počiva u šumi kao nemi svedok istorije. Novo Hopovo, osim što je materijalno dobro stajao,  uvek je bio i jako kulturno središte, izvesno vreme i sedište episkopa. Manastir Novo Hopovo je osnovan početkom XVI veka mada se jedno vreme mislilo da je crkva sv. Nikole podignuta 1576. godine. Tu zabunu je uneo natpis nad zapadnim ulazom iz crkve gde se navodi da je te godine (1576.) crkva podignuta od strane Lacka i Marka Jovšica, stanovnika Gornjeg Kovilja (Kovina?). Danas se zna da ovaj podatak nije tačan i da je Novo Hopovo starije i da je te 1576. godine umesto starije sagrađena nova crkva...

Manastir ARILJE
Crkva Svetog Ahilija u Arilju zadužbina je kralja Dragutina Nemanjića, podignuta krajem XIII veka. Po svojim odlikama pripada raškom stilu ali je srazmere čine jedinstvenom, pa se može reći da se nalazi na razvojnom putu koji polazi od Mileševe a završava se velelepnom crkvom manastira Dečani.

Manastir BANJSKA
Manastir Banjska nalazi se na rečici Banjskoj u blizini Kosovske Mitrovice i zadužbina je najvećeg srpskog ktitora, kralja Milutina. Manastir posvećen Svetom Stefanu izgrađen je početkom XIV veka po uzoru na Studenicu, sa namerom da bude mauzolej kralja Milutina.

Manastir BOGORODICA LJEVIŠKA
U starom delu Prizrena nalazi se hram Bogorodice Ljeviške, zadužbina najvećeg srpskog ktitora kralja Milutina. Jaka vizantinizacija srpske države koja otpočinje u doba kralja Milutina najviše se odrazila na arhitekturu, kada se napuštaju romanski uticaji koji su do tada dominirali i nastaje potpuno nov stil, čije je svedočanstvo crkva Bogorodice Ljeviške. Ovaj spomenik je delo neprocenjive istorijske i umetničke vrednosti jer predstavlja svedočanstvo o tri razdoblja, sa ostacima bazilike iz IX veka, bazilike iz XIII veka i crkve kralja Milutina.

Manastir DEČANI
Manastir Visoki Dečani, posvećen Hristu Pantokratoru, zadužbina je kralja Stefana Dečanskog i podignut je početkom XIV veka. Tokom burnih vekova njene istorije bila je jedan od najvećih duhovnih, kulturnih i umetničkih centara. Crkva predstavlja najveći ocuvani srednjevekovni spomenik na Balkanu sa impresivnim fresko slikarstvom kasno-vizantijskog stila.

Manastir ĐURĐEVI STUPOVI
Manastir Đurđevi stupovi, u blizini Novog Pazara, zadužbina je Stefana Nemanje, podignuta krajem XII veka. Crkva Svetog Đorđa u okviru manastirskog kompleksa jedno je od najlepših ostvarenja raške stilske škole, nastale kao spoj romaničkog i vizantijskog arhitektonskog stila.

Manastir FENEK
Sremski manastir Fenek geografski ne pripada Fruškoj gori, ali je u istorijskom smislu u vezi sa fruškogorskim manastirima.

Manastir GRAČANICA
Poslednja u nizu velelepnih Milutinovih zadužbina jeste Gračanica, podignuta 1321. godine, nedaleko od Prištine. Gračanica je vrhunsko ostvarenje kasno-vizantijske arhitekture, što joj daje internacionalni karakter za razliku od uobičajenog mišljenja da je ona delo od značaja samo za srpsko srednjevekovno graditeljstvo. Lepota njenih arhitektonskih, plastičnih I slikovnih elemenata daje joj neponovljivu autentičnost.
 

Manastir GRADAC
Manastir Gradac nalzi se na padinama planine Golije i zadužbina je kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša I. Osnovan je krajem XIII veka i predstavlja spomenik od neprocenjive vrednosti jer odražava obrazovanje i sklonosti kraljice Jelene i njenu privrženost kako pravoslavnoj tako i katoličkoj crkvi.

Manastir HILANDAR
Poluostrvo Atos na Halkidikiju u Grčkoj još od X veka bilo je stecište monaha i dobilo je naziv Sveta Gora. Danas se na Svetoj Gori nalazi dvadeset velikih manastira sa svojim monaškim zajednicama potčinjenim Carigradskoj patrijaršiji. Među ovim manastirima nalazi se i srpski manastir Hilandar, zadužbina Simeona i Save Nemanjića sa kraja XII veka , koji je obnovio kralj Milutin početkom XIV veka. Hilandar je bio jedan od najvažnijih centara duhovnog i kulturnog života srednjevekovne Srbije i posrednik između Srbije i Vizantije.

Manastir KALENIĆ
Manastir Kalenić je podignut početkom XIV veka kao zadužbina protovestijara Bogdana, njegove žene Milice i brata Petra. Arhitektura moravskog stila sa efektima ornamentalnog i slikovitog doživela je svoju kulminaciju u manastirskoj crkvi posvećenoj Vavedenju.

Manastir LAZARICA
Lazarica je dvorska crkva kneza Lazara, koju je on podigao u Kruševcu 1377. godine, i sa Lazarevom grobnom crkvom Ravanicom predtavlja početak moravske škole, poslednjeg stila srpske srednjevekovne arhitekture.

Manastir LJUBOSTINJA
Manastir Ljubostinja posvećen Uspenju Bogorodice zadužbina je kneginje Milice podignuta je pre 1389. godine, a kneginja se posle kosovske bitke tu i zamonašila. Prema legendi, manastir je podignut na mestu gde je Milica prvi put videla Lazara, na dan Svetog Lazara, gde se prvobitno nalazia kapela Svetog Stefana. Glavna manastirska crkva po sveim odlikama pripada moravskoj grupi spomenika.

Manastir MANASIJA
Manastir Manasija je zadužbina despota Stefana Lazarevića, podignut i oslikan početkom XV veka. Manastir je bio jedan od najznačajnijih kulturnih centara jer je u njemu bila čuvena Resavska škola koja se bavila književnim i prepisivačkim radom tokom XV i XVI veka.

Manastir MILEŠEVA
Manastir Mileševa nalazi se u blizini Prijepolja, podignut oko 1219. kao porodični mauzolej kraljevića Vladislava, sina Stefana Prvovenčanog. Vladislav je 1236. godine u Mileševu preneo mošti svetog Save iz Trnova što je uticalo da Mileševa postane jedan od najznačajnihih duhovnih i hodočasničkih centara.

Manastir MORAČA
Manastir Morača nalazi se u dolini reke Morače u centralnoj Crnoj Gori. Hram je podigao Vukan, Nemanjin sin, 1252.godine, a po svojim odlikama pripada zrelom raškom stilu.

Manastir RAVANICA
Manastir Ravanicu osnovao je knez Lazar krajem XIV veka. Posle kosovske bitke i Lazareve smrti njegove mošti su prenešene u Ravanicu koja postaje mesto hodočašća i mesto kulta kneza Lazara. To je bio i jedan od razloga sto je upravo Ravanica postala kulturni centar, u kome se negovalo i usmeno i pismeno stvaralaštvo pa je najveći broj poznatih pesama o Kosovu i kosvskim junacima nastao upravo u ovom manastiru.

Manastir SOPOĆANI
Manastir Sopoćani se nalazi u blizini izvora reke Raške, u oblasti starog Rasa, i zadužbina je kralja Uroša I, najmlađeg sina Stefana Prvovenčanog. Hram je podignut   sredinom XIII veka kao porodični mauzolej i posvećen je Svetoj Trojici. Eksterijer crkve je u potpunosti romanički ali se u unutrašnjosti nalaze vrhunska ostvarenja vizantijskog fresko-slikarstva.

Manastir STUDENICA
Manastir Studenica nalazi se u blizini Kraljeva i jedan je od najuglednijih srpskih hramova, često nazivan „majkom svih crkava“. Manastir je zadužbina Stefana Nemanje, izgrađen krajem XII veka i posvećen Uspenju Bogorodice. Glavna manastirska crkva posvećena je Bogorodici Evergetidi, izgrađena u raškom stilu.

Manastir ŽIČA
Žička crkva, posvećena Hristovom Vaznesenju,nalazi se u blizini Kraljeva. Zadužbina je Stefana Prvovenčanog, podignuta početkom XII veka. Veliku ugled Žiča je imala jer je podignuta kao krunidbena crkva i u njoj je od 1220. godine bilo središte novoosnovane srpske arhiepiskopije.

PEĆKA PARTIJARŠIJA
Manastirski kompleks Pećke Partijaršije sastoji se iz tri hrama, crkve Svetih Apostola iz XIII veka i crkve Svetog Dimitrija i Bogorodice Odigitrije i XIV veka. Osnivači manastira bili su prvi srpski arhiepiskop Sava i njegov naslednik Arsenije, po uzoru na velike hrišćanske hramove u Palestini. Od 1346. godine, kada je manastir postao sedište srpske partijaršije on će biti duhovni, kulturni i umetnički centar srpske države i tokom srenjeg veka i tokom turske vlasti.

Pojmovnik
Lista reči i izraza koje se koriste na stranicama Info-Tours.NET-a vezanih za srpsku srednjevekovnu umetnost