Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > PLASTIKA: KOLIKO KANCEROGENA UNOSITE U SEBE?
PLASTIKA: KOLIKO KANCEROGENA UNOSITE U SEBE? | 22.01.2019.
Dobro proverite oznake na dnu boce, kako bi izbegli korišćenje onih proizvoda koji mogu biti potencijalno štetni za zdravlje. Plastična ambalaža s oznakama HDP, HDPE, LDPE, PP ne otpušta opasne sastojke u vodu, dok su ostale plastične ambalaže PVC ili 3V, PS, PC, ili bez oznake dugoročno opasne, jer je napitak u njima podložan delovanju štetnih materija, a kod naknadnog punjenja i bakteriološkom. PET ili PETE su diskutabilne. Čitaj u nastavku... Razni izvori

Proverite šta znače oznake na dnu plastičnih flaša: otkrivaju i kancerogene sastojke


Svaki proizvođač dužan je da označi sastav boce, pa se tako na njima nalaze razne slovne oznake:  PVC ili 3V, PS, PC, BPA, HDP ili HDPE , LDPE , PP , PET ili PETE

Na potrošače se apeluje da dobro provere oznake na dnu boce, kako bi izbegli korišćenje onih proizvoda koji mogu biti potencijalno štetni za zdravlje. Naime, plastična ambalaža s oznakama HDP, HDPE, LDPE, PP ne otpušta opasne sastojke u vodu, dok su ostale plastične ambalaže dugoročno opasne po organizam, jer je napitak u njima podložan djelovanju štetnih materija, a kod naknadnog punjenja, naravno, i bakteriološkom.


OPASNO PO ZDRAVLJE

PVC ili 3V – ispušta dve otrovne hemikalije, koje ometaju delovanje hormona u ljudskom telu, a najčešće se koristi za izradu flaša.

PS – ispušta u vodu kancerogenu materiju Stiren, a naviše se koristi za izradu čaša za kafu za jednokratnu uporabu i za ambalažu brze hrane.

PC ili bez oznake – najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje hemikaliju BPA, usprkos tome, koristi se kod izrade bočica za dojenčad, sportskih flaša i posuda za spremanje hrane.

PET ili PETE – označava flaše namenjene jednokratnoj upotrebi. Moguće je da ispuštaju teški metal antimon i hemijsku materiju EPA, koji ometaju delovanje hormona, kao i neke kancerogene spojeve.

Dokazano je da se u PET ambalaži nalaze po zdravlje štetni sastojci (heksanon, oktan, nonan, benzen, toulen). Međutim, navodno je eksperimentalno dokazano da je mogućnost zagađenja sadržaja u boci malo verovatna..

Ipak, sumnje ostaju, posebno one da se pod delovanjem svetlosti i/ili temperature struktura PET polimera razgrađuje, čime se otrovnim proizvodima zagađuje sadržaj.


NAJMANJE ŠTETNO

HDP ili HDPE – plastika koja verovatno ispušta najmanje hemikalija u vodu.

LDPE – plastika koja se ne koristi za izradu flaša, nego za izradu plastičnih vrećica, iako ne ispušta hemikalije u vodu.

PP – još jedna 'dobra' plastika (bele ili poluprozirne boje), koja se koristi kao ambalaža za sirupe ili za čaše za jogurt.