Welcome
Home
Kontakt


Kultura

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Muzeji
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Muzeji > Narodni muzej u Beogradu
Narodni muzej u Beogradu English
Adresa: Trg Republike 1a, 11000 Beograd
Direktor: Bojana Borić-Brešković
E-mail: pr@narodnimuzej.rs; kontakt@narodnimuzej.rs
Mesto: Beograd
Odnosi sa javnošću: Lidija Ham, tel. +381 11 330 60 48
Telefoni: +381 11 330 60 00
WEB prezentacija: www.narodnimuzej.rs

Osnovan je 1844. godine i danas predstavlja najznačajniju i najstariju muzejsku instituciju u Srbiji.
Centralna zgrada Narodnog muzeja nalazi se na Trgu Republike u Beogradu. Narodni muzej je posvećen zaštiti, interpretaciji i promociji nasleđa centralnog Balkana i Evrope.

Narodni muzej je posvećen zaštiti, interpretaciji i promociji slojevitog, multikulturnog nasleđa centralnog Balkana i Evrope – kultura od praistorije do danas - kroz arheološku, numizmatičku i umetničku građu. Muzej prikuplja, čuva, štiti na osnovu principa preventivne zaštite, unapređuje znanja, podstiče radoznalost i inspiriše.
 
U sastavu Narodnog muzeja su Galerija fresaka, Muzej Vuka i Dositeja, Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića, Muzej Lepenskog Vira i Arheološki muzej Đerdapa u Kladovu.
 
Zbirke Narodnog muzeja omogućuju istraživanja i upoznavanje sa načinom života u periodima paleolita, mezolita, neolita, bronzanog i gvozdenog doba, kulture klasične Grčke, helenizma i antičkog Rima, kao i prvih vekova hrišćanstva i Seobe naroda. Narodni muzej čuva i reprezentativna dela koja pripadaju glavnim tokovima srpske srednjovekovne i vizantijske umetnosti.  Slike, skulpture, crteži i grafike, koje se čuvaju u Narodnom muzeju, predstavljaju celovit i najpotpuniji pregled umetničkih tokova na teritoriji Srbije od 18. do 20. veka,  kao i vredna dela uglavnom evropske umetnosti iz perioda od 14. do 20. veka.
 
Dugi period sakupljanja, sa jasnom koncepcijom razvoja, nabavke i proučavanja, stvorio je poznatu numizmatičku kolekciju Muzeja od preko 300.000 primeraka novca, medalja, pečata i ordenja iz perioda od antike do danjašnjih dana, a koju sačinjavaju pre svega primerci sa našeg tla.
 
Projekat rekonstrukcije zgrade na Trgu Republike omogućiće da  Narodni muzej u potpunosti ostvari savremenu ulogu muzeja  - muzeja  koji će biti centar za komunikaciju i edukaciju, koji nudi različiti servise, u kojem može da se, uz zadovoljavanje svih čula, provede slobodno vreme.
 

Radno vreme

utorak, sreda, petak - 10.00 - 17.00
četvrtak, subota - 12.00 - 20.00
nedelja - 10.00 - 14.00

Stepenišni lift sa platformom omogućuje korisnicima invalidskih kolica pristup izložbama.
 

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :ROX         L        
X X    R    U E   EHP
W E   7N3   MMO      
G B    2      A   H49
XQ7           M      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Da li se u okviru muzeja organizuju arheoloska iskopavanja i gde mozemo da se informisemo oko pomaganja prilikom takvih projekata? Hvala
(, 11.02.2012. 21:58)
Zanima me da li se u okviru arheoloskog muzeja organizuju iskopavanja i gde mozemo da se informisemo vezano za pomoc takvim ili slicnim projektima? Hvala
(, 11.02.2012. 21:56)
sluke
(mica, 07.07.2009. 20:40)

Slike

Relacije
* Zoran L Pantelić: samostalna izložba
51. Oktobarski salon Beograd
Arheološki lokalitet Vinča
Avala
Beograd
Kulturni centar Beograda
Muzej primenjene umetnosti
ULUS, Udruženje likovnih umetnika Srbije
Umetnička galerija „Stara kapetanija“
Virtuelna Galerija ITN
Virtuelna Galerija ITN / MPU - ''Razglednice u Srbiji 1895-1914.''
Virtuelna galerija ITN: Nenad BRAČIĆ, izložba