Welcome
Home
Kontakt


Gradovi

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Gradovi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Gradovi > Smederevo
Smederevo English
Smederevo je grad sa dugom istorijom i spada u red najstarijih naselja u srpskom Podunavlju.
Udaljen 45 km od Beograda. Naselje na mestu današnjeg Smedereva prvi put se pominje u povelji vizantijskog cara Vasilija II godine 1019...
 
Mapa

U našim izvorima pod tim imenom se Smederevo pominje 1381. godine u ravaničkoj povelji, u kojoj se navodi da je knez Lazar poklonio izvesna sela i mesta manastiru Ravanica. Tek kada ga je despot Đurađ Brankovič odabrao za prestonicu Srpske države Smederevo je dobilo na značaju. U periodu od 1428. do 1480. godine Đurađ Brankovic na ušću Jezave u Dunav podiže Mali grad kao svoju prestolnicu, a zatim po ugledu na Carigradsku tvrđavu nastavlja sa izgradnjom Velikog grada na prostoru od 10,5 hektara sa jakim zidinama i 24 kule. Po završetku, Smederevski grad je bio među najvećima takve vrste u Evropi. U doba Despotovine, Smederevo je bilo centar političkog, ekonomskog i kulturnog života srednjovekovne Srbi|e Tu se kuje novac i oružje, organizuju trgovačke kolonije i rade mnoge umne glave.

Padom Smedereva pod tursku viast, 1459  godine, označen je kraj srpske srednjevekovne  države i Smederevo je izgubilo onaj vodeći politički, duhovni i nacionalni značaj koji je imalo kao poslednja srpska srednjovekovna prestonica.

Ustaničke snage pod vodjstvom Karađorđa Petrovića oslobodile su Smederevo 8. novembra 1805. godine. Smederevo je tada postalo centar Ustaničke Srbije i sedište PraviteIjstvujušćeg sovjeta i Skupštine starešina i takav značaj imalo do prelaska ovog vrhovnog tela Srbije u Beograd.
 
Početkom XX veka stvoreni su uslovi za prerastanje Smedereva iz pretežno zanatsko trgovačke varoši u privredni industriji centar ovog dela Srbije. Osnovu tog razvoja čini, pre svega, bogato i poljoprivredno zaleđe sa nadaleko čuvenim smederevskim vinogorjem, povoljan geografski položaj na Dunavu kao najvećoj plovnoj reci Evrope, razvijena trgovina i značajni kadrovski potencijali. U Smederevu se osniva  Vinogradarski podrum za preradu grožđa, a ubrzo zatim 1913. i Akcionarsko  društvo SARTID (Srpsko Akcionarsko Rudarsko Topioničarsko Industrijsko Društvo).

Smederevo je jedan od srpskih gradova koji je najteže stradao u oba svetska rata. Ta su stradanja naročito bila teška u apokaliptičnoj eksploziji  deponovane municije u smederevskoj Tvrđavi, juna 1941 qodine, u  kojoj je poginulo oko 9.500 ljudi, isto toliko ranjeno, a grad je bio bukvalno sravnjen sa zemljom.  Posledice ovog tragičnog događaja Smederevo je dugo lečilo, a one su na zidinama starog smederevskog grada (danas u dobroj meri renoviranog) još uvek vidljive.
 
Opština Smederevo se nalazi na južnom obodu Podunavskog basena i severoistočnim obroncima šumadijskog pobrđa. Oivičena je sa severa Dunavom i sa istoka Velikom Moravom. Podneblje ovog kraja karakteriše umereno kontinentalna klima.

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :FR9         JAX      
  N    9      A   A5K
H38   TFI   C4W      
F      8      P   AIH
GTM         84N      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara

Slike

Relacije
Beograd
Dunav