Welcome
Home
Kontakt


Kultura

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Muzeji
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika



VEZANE KATEGORIJE
Umetnost
Muzeji








Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Muzeji > Muzej afričke umetnosti
Muzej afričke umetnosti English
Adresa: Andre Nikolića 14, 11000 Beograd, Srbija
Direktor: Narcisa Knežević-Šijan
E-mail: office@museumofafricanart.org
Mesto: Beograd
Radno vreme: 10,00
Telefoni: +381 11 2651 269
WEB prezentacija: www.africanmuseumbelgrade.org

Muzej afričke umetnosti osnovan je 1977. i predstavlja prvi i jedini muzej u zemlji posvećen isključivo kulturi i umetnosti afričkog kontinenta. Nastao je zahvaljujući izuzetno vrednoj kolekciji koju su, tokom svog dugogodišnjeg boravka u Africi, prikupili donatori Veda i dr Zdravko Pečar.

Muzejski fond je vremenom obogaćivan otkupima i poklonima, ne samo pojedinaènih predmeta, veæ i čitavih zbirki, tako da je sada sačinjen iz 1700 autentičnih umetnièkih predmeta iz zemalja Zapadne Afrike: Malija, Senegala, Gvineje, Burkine Faso, Benina, Gane, Obale Slonovače, Nigerije, Togoa, Kameruna i Konga.

Muzej je zamišljen kao dinamična naučna i obrazovna institucija koja kroz razne oblike muzeološkog i edukativnog rada upoznaje javnost sa delima afričke umetnosti, običajima, tradicijom i istorijom afričkog kontitenta. Na površini od 800 m2 u Muzeju su izloženi reprezentativni predmeti koji pripadaju umetničkim tradicijama naroda: Bambara, Dogon, Kisi, Baga, Marka, Malinka, Bobo, Dan, Gere, Guro, Senufo, Ašanti, Eve, Baule, Fon, Joruba, Bamileke. Pored brojnih maski i skulptura u drvetu koji se smatraju klasičnim izrazom umetnosti zapadne Afrike u postavci se nalaze i drugi kultni, magijski, ukrasni i upotrebni predmeti raðeni u drvetu i bronzi, zatim tkanine, keramika, figure u mekom kamenu (steatitu), kao i posebno atraktivni muzički instrumenti.

Osim stalne postavke Muzej priređuje tematske izložbe, koncerte, predavanja i tribine o afričkoj umetnosti, prezentacije knjiga, filmove i video projekcije, performanse, raznovrsne kurseve i umetničke radionice. Po kvalitetu i umetničkoj vrednosti svojih kolekcija, Muzej afričke umetnosti ubraja se među najznačajnije institucije te vrste u Evropi.

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :



A7I         GX9      
X 5    P      S   I5U
8SS   FOE   MAB      
  U    G    P     AIS
MHX         UWO      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara

Relacije
Virtuelna Galerija ITN