Welcome
Home
Kontakt


Kultura

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Muzeji
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaVEZANE KATEGORIJE
Vajarstvo
Tekstil
Slikarstvo
Moda i tekstil
Keramika
Grafika
Fotografija
Dizajn
Arhitektura
Muzeji
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Muzeji > Muzej primenjene umetnosti
Muzej primenjene umetnosti English
Adresa: Vuka Karadžića 18, 11000 Beograd
Direktor: Ivanka Zorić
E-mail: info@mpu.rs
Mesto: Beograd
Odnosi sa javnošću: Mr Milica Cukić, viši kustos, šef umetničkog odeljenja. E-mail: milica.cukic@mpu.rs
Telefoni: +381 11 2626 841, +381 11 2626 494
WEB prezentacija: www.mpu.rs

Muzej primenjene umetnosti osnovan je 1950. godine i pripada kategoriji umetničkih muzeja specijalizovanog tipa. Osnivački fond Muzeja činila je kolekcija od 3.000 hiljade predmeta koju je sakupio poznati slikar i grafičar Ljuba Ivanović, a tokom godina fond je obogaćen otkupima, poklonima građana i legatima donatora. Danas Muzej poseduje više od 32.000 predmeta primenjene umetnosti, među kojima se nalaze dela od izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja.

Muzej ima jedanaest odseka:


Odsek za  metal sa nakitom  
sadrži predmete od plemenitih i neplemenitih metala od antičkog doba do početka XX veka. Čuva se bogata kolekcija nakita, u okviru koje posebno mesto ima srpsko srednjovekovno srebrno prstenje,  antički novac, geme i kameje, srebrnina, kao i predmeti sakralnog karaktera. Pri odseku, 1997. godine,  osnovan je Centar za nakit. 

Odsek za stilski nameštaj 
sadrži predmete od XIV do početka XX veka. Poseduje  najpotpuniju zbirku nameštaja  XIX veka u Srbiji, a izuzetnu zanimljivost predstavlja jedinstvena kolekcija  sunčanih satova iz XVII i XVIII veka.

Odsek za tekstil i kostim  
čuva predmete od IV  do početka XX veka. Jedinstvene su  kolekcije koptskih tkanina, umetničkog veza, orijentalnih tepiha, zapadnoevropskih tapiserija, pirotskih ćilima, kao i srpskog građanskog kostima.

Odsek za fotografiju i primenjenu grafiku 
sadrži  predmete od XIV do sredine XX veka. Čuvaju se retki primerci srpske štampane knjige, orijentalnih rukopisa, srednjovekovnih ikona, kao i zaostavštine  fotografa XIX veka i rodonačelnika srpske primenjene umetnosti Anastasa Jovanovića i istaknutog nadrealiste Nikole Vuča. 
            
Odsek za keramiku, porcelan i staklo  
sadrži predmete od antičkog doba do početka XX veka. Poseduje kvalitetne primerke paraćinskog i jagodinskog stakla, reprezentativne kolekcije italijanske majolike, stakla Emila Galea, kao i vredne  primerke porcelana  Državne manufakture Beča. 
           
Odsek za savremenu primenjenu umetnost
  
sadrži raznovrsni materijal iz svih oblasti primenjene umetnosti u periodu od početka XX veka do naših dana. Veoma su dragocene kolekcije međuratne primenjene umetnosti, a posebno dela  Dušana Jankovića i Vase Pomorišca, kao i posleratne jugoslovenske keramike, tapiserije i ilustracije, fotografije, grafičkog dizajna, stripa i plakata. 

Odsek za arhitekturu 
prati sve aktivnosti struke i od 1974 organizuje svake godine tradicionalnu muzejsku manifestaciju Salon arhitekture, koja predstavlja pregled jednogodišnje domaće arhitektonske produkcije.

Odsek za konzervaciju 
poseduje specijalizovanu radionicu za konzervaciju i restauraciju stilskog nameštaja, koja je istovremeno centralna muzejska radionica za drvo u Srbiji. Muzej takođe ima radionice za tekstil i metal. 

Odsek za centralnu dokumentaciju  
sadrži evidenciju celokupnog muzejskog materijala, centralni katalog, fototeku i hemeroteku. 
             
Odsek za edukaciju
osim redovnog pedagoškog rada, svake godine organizuje tradicionalnu izložbu Dečji  oktobarski salon, jednu od najvećih manifestacija dečje likovne umetnosti, osnovanu 1964. godine. 

Odsek za odnose s javnošću  
bavi se internom i eksternom muzejskom komunikacijom. Promovišući muzejske događaje oblikuje korporativni identitet Muzeja. 


Biblioteka  
poseduje bogati fond od preko 23 000 specijalizovanih domaćih i stranih knjiga, periodike i kataloga. Otvorena je za publiku.
             
MPUArt  
je specijalizovana prodavnica koja nudi reprezentativni izbor kopija srednjovekovnog nakita, replike muzejskih predmeta, kao i dela savremenih dizajnera. Osim toga, ovde se može nabaviti specijalizovana literatura iz primenjene umetnosti.
            
MPU Kafe Klub 
namenjen je  umetnicima i ljubiteljima umetnosti kao mesto za druženje, razmenu ideja i prijatan odmor prilikom posete Muzeju. U galeriji «Žad», koja je  sastani deo Kafe Kluba,  organizuju se izložbe, predavanja, promocije, i umetnički performansi.      Muzej ima dinamičan izložbeni program, u okviru svoje četiri nezavisne galerije, organizujući godišnje tematske studijske izložbe, Salone savremene primenjene umetnosti kao i gostujuće izložbe iz zemlje i inostranstva.
Stalna muzejska postavka TRAG U DRVETU  je najreprezentativnija izložba tehnika ukrašavanja stilskog nameštaja u Srbiji.
     Muzej primenjene umetnosti se nalazi u zdanju koje je u međuratnom periodu bilo poznato kao Palata Čelebonović, po imenu vlasnika, advokata dr Jakova Čelebonovića. Zahvaljujući ugledu koji je uživao u društvenom životu međuratnog Beograda i tome što je bio predsednik Jevrejske opštine, jedno vreme je i sama Palata postala centar društvenog života toga doba.
     Zgradu su podigli u periodu od 1927. do 1929. godine  renomirani arhitekti Stevan Belić (projekat), Nikola Krasnov (fasada) i Neregar (unutrašnja dekoracija). Sagrađena je kao dvospratna palata u akademskom stilu, sa reprezentativnim ulazom i prostranim mermernim stepeništem sa ogradom od kovanog gvožđa. Iako su vremenom vršene različite adaptacije, zdanje je sačuvalo duh vremena u kome je podignuto.  

     Zgrada Muzeja se nalazi u samom srcu Beograda, blizu Knez Mihailove ulice, koja je glavna trgovačka ulica u gradu i ujedno i pešačka zona koja vodi ka najznačajnijem turističkom spomeniku Beograda, srednjovekovnoj tvrđavi Kalemegdan.
 
           
RADNO VREME:
           
MUZEJ @ MPUArt- prodajna galerija
utorak,  subota                10-17 časova
sreda, četvrtak, petak    12-19 časova
nedelja                             10-14 časova
Ponedeljkom  zatvoren za posetioce.
           
BIBLIOTEKA
utorak, sreda, četvrtak   10-15 časova  otvorena za čitaoce.

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :D7O         8KG      
P D    A      A   RXK
XIT   TYS     Q      
G 6    J      R   CBI
C7T           1      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara

Slike

Relacije
51. Oktobarski salon Beograd
Francuski institut u Beogradu
Kulturni centar Beograda
Narodni muzej Kruševac
Narodni muzej u Beogradu
NARODNI MUZEJ ZAJEČAR
Virtuelna Galerija ITN
Virtuelna galerija ITN: Dragan RISTIĆ, izložba