Welcome
Home
Kontakt


Mesta i Regioni

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Okruzi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Okruzi > BRANIČEVSKI OKRUG
BRANIČEVSKI OKRUG English
Adresa sedišta: 12 000 Požarevac, Drinska 2
Broj stanovnika: 253,49

BRANIČEVSKI okrug se nalazi u severoistočnom delu Srbije. Obuhvata opštine: Veliko Gradište, Požarevac, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Petrovac, Kučevo i Žagubica. Ima ukupno 253.492 stanovnika. Sedište okruga je grad Požarevac, poznata raskrsnica puteva, kroz koji i danas vode brojne saobraćajnice.

Sredinom XIX veka, u vreme osamostaljivanja srpske države, Požarevac postaje, pored Kragujevca, druga prestonica kneza Miloša Obrenovića. Knez Miloš Obrenović je još za života podigao sebi, u Požarevcu, spomenike: crkvu (1819.godine), konak - dvorac (1825. Godine), novu čaršiju (1827. Godine) i ergelu - Ljubičevo (1860. Godine). Kulturne znamenitosti Požarevca su: Narodni muzej (prvi sagrađen nakon beogradskog), Etno park Tulba (jedinstveni muzej u prirodi) i Galerija slika Milene Pavlović - Barili (poznate slikarke i pesnikinje nadrealizma). Privredni kapaciteti ovog okruga koncentrisani su u blizini gradova Požarevac i Kostolac. Najpoznatiji gigant prehrambene industrije je Poljoprivredno - industrijski kombinat Požarevac koji zapošljava veliki broj radnika i pokriva 1/4 tržišnih potreba Republike Srbije. ADRESA okružnog mesta je: 12 000 Požarevac, Drinska 2 telefon i faks: 012/ 223 - 999, 222 - 316

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :LH6         DKP      
  H    N    1     9DF
  L   H3A   I7S      
  H    M      A   1E6
  Q         E6S      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Zanima me privatni smestaj u seoskom turizmu u Branicevskom okrugu (Blizina Zagubice, manastira Gornjak). Vazno je da je cisto, da ima kupatilo i da su domacini ljubazni. Hvala!
(Jelena SAJN, 19.05.2010. 15:47)