Welcome
Home
Kontakt


Mesta i Regioni

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Okruzi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Okruzi > KOSOVSKI OKRUG
KOSOVSKI OKRUG English
Adresa sedišta: 38 000 Priština, Maršala Tita 2
Broj stanovnika: 672,29

KOSOVSKI okrug se nalazi u južnom delu Republike. Obuhvata opštine: Podujevo, Obilić, Priština, Kosovo Polje, Glogovac, Štimlje, Štrpce, Uroševac, Kačanik i Lipljan. Ima ukupno 672.292 stanovnika. Sedište okruga je Priština.

Priština je grad kontrasta - starog i modernog vremena. U neposrednoj okolini Prištine otkriveno je naselje iz neolitskog doba, kao i rimsko naselje Vicianum. U centru Prištine nalazi se Čarši ili Taš - džamija, podignuta posle Kosovske bitke,1389. godine. U blizini Prištine je manastir Gračanica, poslednja zadužbina srpkog kralja Milutina, podignuta 1315. godine. Arhitektonski i po fresknom slikarstvu, Gračanica je jedan od najznačajnijih spomenika Srednjeg veka u čitavoj Evropi i pominje se u svim antologijama evropskog graditeljstva. Danas je to za posetioce otvoren ženski pravoslavni manastir. Rudno blago i rudarstvo imaju važnu ulogu u privredi ovog regiona Po veličini i kvalitetu olovno - cinkane rude, Kosovski okrug je najbogatiji ne samo u Srbiji, već i u čitavoj Evropi. ADRESA okružnog mesta je: 38 000 Priština, Maršala Tita 2 telefon i faks: 038/27 - 790, 35 - 870, 27 - 791

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * : O           F       
9K     6    OU    IGW
 T    FT3    M       
 M     G     5    RD2
PST         P8T      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara