Welcome
Home
Kontakt


Mesta i Regioni

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Okruzi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Okruzi > MAČVANSKI OKRUG
MAČVANSKI OKRUG English
Adresa sedišta: 15 000 Šabac, Glavna 6
Broj stanovnika: 339,64

MAČVANSKI okrug se nalazi u zapadnom delu Srbije. Obuhvata opštine: Bogatić, Šabac, Loznica,Vladimirci, Koceljevo, Mali Zvornik, Krupanj i Ljubovija. Ima ukupno 339.644 stanovnika. Sedište okruga je u gradu Šapcu.

U blizini Šapca su znameniti spomenici, posvećeni poznatim događajima iz istorije srpskog naroda: Spomenik Karađorđu i srpskim junacima iz Prvog srpskog ustanka i Muzej Mišarske bitke (na Mišaru), ostaci starog grada na obali Save, Novo Selo (mesto gde je bio dvorac kralja Milutina) i Kosanin grad, srednjovekovno utvrđenje na Ceru. Nedaleko od Loznice je selo Tršić, rodno mesto, reformatora srpskog jezika i pravopisa, Vuka Karadžića. Iz Tršića se pešačkom stazom stiže u manastir Tronošu, jedno od najstarijih srednjovekovnih nemanjićkih zadužbina. Ovaj Manastir iz XIV veka, odigrao je u prošlosti istaknutu ulogu u očuvanju narodne kulture i tradicije Srba. Dugo se u njemu, a naročito u XIV veku, negovala prepisivačka škola za sopstvene portrebe i potrebe drugih manastira. Time je sačuvana istorijska i kulturna građa srpskog naroda. Privredu okruga čine velika postrojenja Hemijske industrije "Zorka", zatim Prehrambena industrija "Šapčanka", Industrija nameštaja "Jela" i Industrija metala i plastike "Meteloplastika". ADRESA okružnog mesta je: 15 000 Šabac, Glavna 6 telefon i faks: 015/325 - 500, 324 - 203

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :U6E         3YG      
  H    8      4   2GY
D4W   8UG   YI4      
  T    5      X   CST
U8U         3ST      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara