Welcome
Home
Kontakt


Mesta i Regioni

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Okruzi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Okruzi > PODUNAVSKI OKRUG
PODUNAVSKI OKRUG English
Adresa sedišta: 11 300 Smederevo, Trg republike 5
Broj stanovnika: 226,59

PODUNAVSKI okrug se nalazi u centralnom delu Republike. Obuhvata opštine: Smederevo, Smederevska Palanka i Velika Plana. Ima ukupno 226.589 stanovnika.

Sedište okruga je grad Smederevo. Smederevo je bilo prestonica srpske države u XV veku - tu je bio smešten dvor u vreme tadašnjeg srpskog vladara Đurađa Brankovića. Danas se u ostacima smederevske tvrđave, završene 1430. godine, naziru nekadašnji dvor, kapele i zgrade za vladarsku porodicu. Na starom smederevskom groblju nalazi se crkva iz XV veka za koju se pretpostavlja da je bila porodična grobnica Đurađa Brankovića i o njoj se pričaju mnoge legende. U privrednom pogledu Smederevo je danas jedan od vodećih gradova u Srbiji. Njegova najveća preduzeća su Metalurški kombinat Smederevo, DP "Želvoz" koji se bavi tehnologijom putničkih, teretnih i specijalnih vagona, zatim Holding preduzeće "Fagram" koje se bavi proizvodnjom građevinskih postrojenja, što bez firmi "Tehnogas", "Jugopetrol" i "Lasta" ne bi činilo ovaj kraj veoma uspešnim i snažnim industrijskim centrom. ADRESA okružnog mesta: 11 300 Smederevo, Trg republike 5 telefon i faks: 026/224 - 211, 223 - 636, 223 - 646

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :ITH         STF      
T      F      7   GMB
131   DUA     W      
  N    L      D   8EP
XSU           5      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara