Welcome
Home
Kontakt


Mesta i Regioni

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Okruzi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Okruzi > POMORAVSKI OKRUG
POMORAVSKI OKRUG English
Adresa sedišta: 35000 Jagodina, Knjeginje Milice 80 a
Broj stanovnika: 312,16

POMORAVSKI okrug se nalazi u centralnom delu Republike. Obuhvata opštine: Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac i Rekovac. Ima ukupno 312.160 stanovnika. Sedište okruga je grad Jagodina.

U gradu je delimično sačuvana arhitektura XIX veka. Ostaci ranijih perioda vide se u građevinama kao što je Hajduk - Veljkov konak iz XVIII veka. Posebna zanimljivost je Stara crkva Arhanđela Mihajla, zadužbina Miloša Obrenovića iz 1818. godine. Manastir Jošanica je podignut krajem XVII veka u vreme vladavine despota Đurađa Brankovića i smatra se najlepšom građevinom Srednjeg veka u tom kraju. Nedaleko od Ćuprije je manastir sa crkvom Vaznesenja - Ravanica, zadužbina kneza Lazara, sagrađena između 1375. godine i 1377. godine. 
Posle pogibije cara Lazara u Boju na Kosovu, Ravanica je čuvala njegove mošti do 1690. godine, da bi danas posle tri veka seljenja sa srpskim narodom bile opet vraćene u ovu njegovu zadužbinu. Manastir Resava - Manasija nalazi se u neposrednoj okolini Despotovca. Resava - zadužbina despota Stefana Lazarevića, podignuta je između 1407. godine i 1418. godine. Tokom XV veka u manastiru je delovala čuvena Resavska škola sa više radionica u kojima su prepisivani važni tekstovi iz svetske baštine i pisani novi. Konstantin Filozof, autor "Žitija despota Stefana" i "O pismenima" (slovima), kojim je izvršena redakcija i sređivanje tadašnjeg pravopisa srpskog jeziku, radio je i stvarao u manastiru Resava. U Pomoravskom okrugu poznata je Fabrika kablova, jedna od najvećih u Evropi, kao i Pivara "Jagodina". ADRESA okružnog mesta je: 35000 Jagodina, Knjeginje Milice 80 a telefon i faks: 035/221 - 516, 224 - 515

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :CDL         3TP      
U      N    7     TE1
658   BBL   FND      
5 Y    P    U 7   OCR
BID         94Q      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara