Welcome
Home
Kontakt


Mesta i Regioni

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Okruzi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Okruzi > RAŠKI OKRUG
RAŠKI OKRUG English
Adresa sedišta: 36000 Kraljevo, Trg Jovana Savića 1/3
Broj stanovnika: 300,27
Telefoni: 036/308-700, 314-282

RAŠKI okrug se nalazi u jugozapadnom delu Republike. Obuhvata opštine: Kraljevo, Vrnjačka Banja, Raška, Novi Pazar i Tutin. Ima ukupno 300.274 stanovnika. Sedište je u gradu Kraljevu.

U okolini Kraljeva nalazi se "mati svih crkava" - manastir Žiča. Ovaj duhovni centar srpske srednjovekovne države izgrađen je oko 1220. godine kada je manastir Žiča postao središte novoosnovane srpske arhiepiskopije.
 
Manastir Studenica sagrađen je krajem XII veka, kao zadužbina Stefana Nemanje, koji ga je bogato opremio ikonama i knjigama. Nakon što se on zamonašio i otišao u Hilandar, brigu oko manastira preuzeo je njegov stariji sin Stefan, kasnije nazvan Prvovenčani.
 
Nedaleko od Novog Pazara, nalazi se manastir Sopoćani, nastao kao zadužbina kralja Stefana Uroša I, sina kralja Stefana Prvovenčanog. Sopoćani su građeni oko 1260. godine. Osnovna i najveća vrednost Sopoćana su freske, po kojima se ovaj manastir ubraja u najbolje primerke evropskog srednjovekovnog slikarstva.
 
Osnovni nosioci privrede Raškog okruga su: Industrija nemetala "Magnohrom", Fabrika vagona Kraljevo, Drvno - prerađivačka industrija "Jasen" i "Elektrosrbija".
 
ADRESA okružnog mesta je:
36000 Kraljevo, Trg Jovana Savića
telefon i faks: 036/308-700, 314-282

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :XLY         U4F      
Y      S    D 1   DHL
SW8   U3J   GTS      
6 P    2      R   O59
UYN         KXH      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Postovanje, "Magnohrom" je odavno u stecaju. Pored toga treba pomenuti manastire: Djurdjevi stupovi, Crna Reka, Stara Pavlica i Manastir Svetog Nikole; kao i Petrovu Crkvu. Na podrucju opstine Novi Pazar se takodje nalazi Stari Ras. Od planinskog tturizma treba pomenuti Kopaonik i Goliju. Treba pomenuti i veseli Spust na Ibru. Srdacan pozdrav
(tanja lukovic, 04.07.2009. 20:58)