Welcome
Home
Kontakt


Mesta i Regioni

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Okruzi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Okruzi > ŠUMADIJSKI OKRUG
ŠUMADIJSKI OKRUG English
Adresa sedišta: 34 000 Kragujevac, Save Kovačevića 7
Broj stanovnika: 312,16

ŠUMADIJSKI okrug se nalazi u centralnom delu Republike. Obuhvata opštine: Aranđelovac, Topola, Rača, Kragujevac, Batočina, Knić i Lapovo. Ima ukupno 312.160 stanovnika. Sedište okruga je u gradu Kragujevcu.

U okolini Kragujevca nalaze se manastiri iz Srednjeg veka, kao što su: Blagoveštanski manastir Divostin iz XVIII veka, manastir Svetog Nikole, za koga se veruje da je postojao i u vreme Kosovskog boja (1389), kao i manastir Drača (ne zna se pouzdano kada je nastao). U Kragujevcu je 1833. godine osnovana, prva srpska gimnazija južno od Save i Dunava. Već više od 50 godina taj grad srpske učenosti ima tužan simbol: u spomen parku Šumarice spomenik streljanim đacima i profesorima ove gimnazije. U nameri da stvore zastrašujući primer za čitavu Srbiju, nemački fašisti su 21. oktobra 1941. godine za samo jedan dan streljali u Kragujevcu oko 7.000 građana, a među njima i oko 300 đaka i 18 profesora Kragujevačke gimnazije, kao i 15 dečaka od 8 do 15 godina starosti. 

Kragujevac je danas moderan industrijski centar Srbije. Najpoznatija fabrika je "Crvena zastava" koja se bavi proizvodnjom automobila. Značajnu ulogu imaju i Fabrika auto-delova "21 oktobar", Fabrika konzervi i "Crvena Zvezda". ADRESA okružnog mesta je: 34 000 Kragujevac, Save Kovačevića 7 telefon i faks: 034/ 69 - 206, 67 - 730

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :9M9          N       
E T    8    IY    TM3
G O   585    L       
T 8    8     T    CME
QHT         BPG      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Neznam koliko su sveži podaci o Okrugu, ali koliko je meni poznato"Crvena zastava" se više ne bavi proizvodnjom automobila, a i ove druge firme su odavno prestale sa proizvodnjom.Trebalo bi s vremena na vreme ažurirati sajt. Srdačan pozdrav,
(Milan Miletić, 16.06.2009. 12:11)