Welcome
Home
Kontakt


Mesta i Regioni

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Okruzi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Okruzi > ZLATIBORSKI OKRUG
ZLATIBORSKI OKRUG English
Adresa sedišta: 31 000 Užice, Dimitrija Tucovića 52
Broj stanovnika: 335,83

ZLATIBORSKI okrug se nalazi u zapadnom delu Republike. Obuhvata opštine: Bajina Bašta, Kosjerić, Užice, Požega, Čajetina, Arilje i Priboj. Ukupno ima 335.826 stanovnika. Sedište okruga je Užice.

Među najstarije kulturne spomenike u ovom regionu spada Bela crkva, u Karanu. Građena je između 1340. i 1342. godine i tada je oslikana. U gradu Užicu postoje dve crkve, obe stare i zanimljive: Crkva Sv. Marka na Varoši sagrađena je pre 1828. godine, a Crkva Sv. Đorđa, današnja Saborna crkva u Užicu, građena je od 1842. do 1844. godine. Nedaleko od Bajine Bašte nalazi se manastir Rača, iz XIII veka. Sagradio ga je kralj Milutin. Ovaj manastir je kroz svoju istoriju više puta bivao uništavan i nanovo obnavljan. Poslednji put (nakon Turaka i Austrougarske vojske), 

Raču su 1943. godine zapalili Bugari. Obnovljen je posle II svetskog rata i danas se smatra, zbog lepote svojih ikonostasa, izuzetnim spomenikom srpske kulture. Manastir Mileševo - podignut je 1218 - 1219. godine i nalazi se u blizini Prijepolja. Predstavlja zadužbinu kralja Vladislava, sina Stefana Prvovenčanog. Iako je i ovaj manastir više puta bio spaljivan, sačuvano je oko 100 kompozicija, fresaka pojedinačnih likova i fragmenata. Najpoznatija freska je "Beli anđeo" zaglavlje velikog broja srpskih knjiga i monografija pa i ove Internet prezentacije. 

Danas od privrednih preduzeća u opštini Užice postoje: Valjaonica bakra i aluminijuma u Sevojnu, Metalski kombinat "Prvi Partizan", Tekstilna industrija "Froteks", Konfekcija "Kadinjača", itd. U Priboju je podignuta Fabrika automobila FAP, koja izvozi kamione i autobuse širom sveta, a združeno preduzeće FAP - FAMOS proizvodi privredna vozila. ADRESA okružnog mesta je: 31 000 Užice, Dimitrija Tucovića 52 telefon i faks: 031/ 22 - 262, 23 - 500

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * : B          4UN      
G1     K      Y   33I
 P    2NU   PGX      
 Y     U      B   Y1T
4DJ         OBM      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Postivanje, Tekstilna industrija "Froteks" je u stecaju. "Prvi Partizan" je rasformiran na desetak manjih firmi, od kojih jedino fabrika oruzja radi. Uzicka privreda je u poslednje vreme poznata po proizvodnji zdrave hrane (rakije, prsute. maline...) koju prate razne manifestacije. Od turistickih atrakcija treba pomenuti: Mokru Goru, Taru, Zlatibor, Zlatar, reku Drinu.... Srdacan pozdrav
(tanja lukovic, 04.07.2009. 20:52)