Welcome
Home
Kontakt


Mesta i Regioni

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Okruzi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Okruzi > SEVERNO - BANATSKI OKRUG
SEVERNO - BANATSKI OKRUG English
SEVERNO - BANATSKI okrug se nalazi u severnom delu Republike. Obuhvata opštine: Kanjiža, Senta, Ada, Čoka, Novi Kneževac, i Kikinda. Ima ukupno 179.783 stanovnika. Sedište okruga je u gradu Kikinda. U Kikindi je osnovana prva srpska štamparija 1878. godine, a godinu dana kasnije je otvorena i prva knjižara.

Ovaj grad je poznat i po slikarima kao što su: Teodor Ilić Češljar (XIII vek), Nikola Aleksić (XIX vek), Đura Pecić (kraj XIX veka) i Đura Jakšić, slikar i književnik. Kikinda je imala prvu pozorišnu predstavu još davne 1796. godine na nemačkom jeziku.
 
Kikinda je centar jugoslovenske industrije građevinskog materijala od gline. Tu je sedište IGM DD "Toza Marković", najstarijeg proizvođača gline u Evropi. Livnica "Kikinda" je najveći jugoslovenski proizvođač i izvoznik brusilica. Fabrika poljoprivrednih mašina i opreme "25 maj", kao i "Elektron" su fabrike koje se bave proizvodnjom ne samo za domaće, već i za strano tržište.
 
ADRESA okružnog mesta je:
23 300 Kikinda, Trg srpskih dobrovoljaca 12
telefon i faks: 0230/ 21 - 008, 22 - 921

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :RKD         IT3      
  E    4    J 8   SHG
P6Y   8A1   KGG      
9      Q    U 8   4SM
O2X         12I      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara