Welcome
Home
Kontakt


Društvo

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Opštine
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Opštine > Opština Mladenovac
Opština Mladenovac English
Teritorija opštine Mladenovac, jedne od sedamnaest gradskih opština u gradu Beogradu, nalazi se u severnom delu niske Šumadije, na nadmorskoj visini od 113 do 518 m i obuhvata veći deo sliva rečice Veliki Lug, leve pritoke Kubršnice, sa perifernim planinskim područjem Kosmaja na zapadu.

Opština Mladenovac je okružena teritorijama opština Sopot, Grocka, Smederevo, Smederevska Palanka, Topola i Aranđelovac. Područje opštine ima karakteristike umereno-kontinentalne klime, sa prosečnom godišnjom temperaturom od 10,7 °C i sa prosekom padavina od 649 mm. Grad Mladenovac, koji se nalazi u centralnom delu opštine, na 138 m nadmorske visine, kao i celokupna opština, ima povoljan geografski položaj. Kroz opštinu i grad prolazi moravsko-vardarsko-nišavska železnička pruga, Beograd-Niš-Sofija, što omogućava izvanredne železničke komunikacije. Kroz teriroriju opštine prolazi i autoput Beograd-Niš, od koga se u Malom Požarevcu odvaja magistralni put za Mladenovac, tako da grad ima kratku vezu sa ovom najvažnijom saobraćajnicom. U Mladenovcu se od magistralnog puta za Kragujevac odvajaju regionalni putevi za Smederevo i Smederevsku Palanku, tako da je opština odlično povezana sa okolnim gradovima. Grad ima vezu i sa Beogradom i to autoputem (54 km) i preko Ralje i Avale (56 km). Blizina Beograda opštini Mladenovac pruža izvanredna geografske prednosti u odnosu na druge gradove.

Nastanak i razvoj

Na teritoriji današnje opštine Mladenovac prva naselja formirana su u periodu praistorije, o čemu svedoče brojna arheološka nalazišta i oko 200 ostataka praistorijskih naselja. Današnja naselja u mladenovačkom kraju pominju se još u srednjem veku, u doba Despota Stefana Lazarevića. Razvoj saobraćaja uticao je na formiranje varoškog naselja na ataru ranijeg sela Mladenovca. Novo naselje se razvijalo oko železničke stanice podignute odmah po izgradnji pruge 1882. godine i mehane "Kosmaj", današnje "Stare mehane". Ukazom Kralja Aleksandra Obrenovića, 1893. godine, naselje je proglašeno za varošicu, a varošica Mladenovac dobila je ime po selu u čijem ataru je nastala. Naziv "Mladenovac", prema legendi, potiče od Mladena, jednog od trojice braće koji je 200 godina posle Kosovskog boja došao u ovaj kraj. Mesto gde su njegovi potomci formirali porodice po njemu je dobilo naziv Mladenovac.

Kultura, obrazovanje i informisanje

Grb Mladenovca

Građani opštine Mladenovac svoje kulturne potrebe zadovoljavaju uz pomoć ustanova koje postoje u Mladenovcu: Biblioteke "Despot Stefan Lazarević" sa oko 60.000 knjiga, Centra za kulturu u Mladenovcu u kome postoji savremena bioskopska sala sa velikom pozornicom i Muzeja sa stalnim i povremenim postavkama i arheološkom, etnografskom, istorijskom i umetničkom zbirkom u kojima se čuva kulturno-istorijsko bogatstvo Mladenovca. Mladenovac je poznat i po manifestacijama kao što su Likovna kolonija, Šumadijske metafore i Međunarodni festival folklora. Amatersko stvaralaštvo je veoma razvijeno i odvija se preko kulturno-umetničkih društava: "Vojvoda Katić", "Šumadija", "Izvor" i "Romano Ilo". U okviru Biblioteke "Despot Stefan Lazarević", početkom 2005. godine, počela je sa radom Dramska radionica sa tendencijom da vremenom preraste u pozorište. Osnovno obrazovanje se odvija u 7 osnovnih škola sa 17 izdvojenih odeljenja, a srednje u Gimnaziji i Tehničkoj školi. U Mladenovcu postoji i Škola za obrazovanje odraslih i Osnovna muzička škola "Stevan Hristić".

Pripremna nastava u gradu odvija se u 3 objekta predškolske ustanove "Jelica Obradović", u kojoj se organizuje i dnevni boravak dece do predškolskog uzrasta.. Pripremna nastava u selima se odvija u okviru školskih objekata. Informisanje građana o temama i događajima iz Mladenovca obezbeđeno je putem sredstava informisanja kojima je osnivač opština i to Javnog preduzeća za informisanje "Mladenovac", u okviru koga funkcioniše Radio Mladenovac i Televizije Mladenovac - Dopisništva Studija B. Informisanjem iz Mladenovca bave se i elektronska sredstva informisanja: Radio-televizija M PLUS, Televizija "Tenesi", radio "Help", koji sa istoimenim časopisom radi u okviru Humanitarnog centra "Help", i štampana sredstva informisanja, nedeljni listovi "Pečat" i "Dnevne mladenovačke", koja su u privatnom vlasništvu.

Poljoprivreda

Područje opštine Mladenovac sa svojih 15 sela predstavlja privredno-demografski rejon koji raspolaže odličnim prirodnim i ekonomskim uslovima za razvoj biljne, voćarske i vinogradarske proizvodnje. Biljna i stočarska proizvodnja prvenstveno se ogledaju u proizvodnji sirovina i zasnivaju se na oko 27.000 ha obradivog zemljišta i na već izgrađenim kapacitetima (objektima). U privatnom vlasništvu nalazi se značajan broj objekata - 119 mini govedarskih farmi, 33 farme živine, 12 privatnih preduzeća za preradu mesa - od kojih je po obimu prerade najznačajnije PP "Damnjanović" i 9 industrijskih pekara i pekarskih radnji. Proizvodnja sirovina ogleda se i u velikoj proizvodnji mleka koje se predaje sabirnoj mlekari "Imlek"-a u Vlaškom polju i mlekari "Granice". U selima se odgajaju kvalitetna goveda simentalske rase, a poslednjih godina uspešno se radi i na selekciji ovaca virtemberg rase. Zahvaljujući prirodnom terenu i uslovima, u pojednim selima opštine zastupljena je voćarsko-vinogradarska proizvodnja sa tendencijom podizanja novih zasada koštičavog i jagodičastog voća, a predstoji i intenzivnija proizvodnja ratarskih i povrtarskih kultura na uređenom komasacionom zemljištu. U opštini postoji više zadružnih organizacija. Sadašnji nivo organizovanosti ne obezbeđuje ovim zadrugama u potpunosti bavljanje osnovnom funkcijom, tako da predstoji sistematsko rešenje zadrugarstva. Poslovanje aktivnih zemljoradničkih zadruga ("Sloga", "Pavle Stepanović", "Rabrovac", "Vlaška", "Pružatovac") je bazirano na stručnom sprovođenju mera selekcije i matične evidencije u stočarstvu, prvenstveno u govedarstvu i ovčarstvu, kao i nabavci repro materijala za sezonske radove. Zadruge i proizvođači koji se bave stočarskom proizvodnjom osvajaju značajna priznanja na sajmovima i sličnim manifestacijama. Poljoprivredna domaćiinstva koja se bave specijalizovanom proizvodnjom, zbog ostvarenja zajedničkih ciljeva u proizvodnji i plasmanu svojih proizvoda, formiraju svoja udruženja, tako da u opštini postoje registrovana udruženja odgajivača: goveda, ovaca, pčela, kao i Udruženje voćara i vinogradara. Zdravstvena zaštita životinja uspešno se obavlja zahvaljujući organizovanju službe veterinarske zaštite u svim selima. Zavod za poljoprivredu "Kosmaj", savetodavnim radom stručnih službi iz oblasti stočarstva, ratarstva, voćarstva i zaštite bilja, značajno utiče na razvoj agrara i doprinosi uspešnom sprovođenju mera na unapređenju poljoprivredne proizvodnje.

Turizam

Sa okolinom bogatom prirodnim lepotama, poznatim banjama i mineralnim vodama, kulturno-istorijskim spomenicima, u neposrednoj blizini Kosmaja i nadomak Beograda, Mladenovac ima sve uslove da bude na turističkoj mapi Srbije. Za sada, jedino je opremljena i koristi se "Selters banja" kao objekat zdravstvenog turizma republičkog značaja. Banja funkcioniše u okviru Instituta za rehabilitaciju Beograd sa 760 postelja i značajnim dijagnostičko-terapeutskim prostorom za fizikalnu medicinu. U sastavu Instituta je i hotel "Selters" sa zatvorenim bazenom, saunom i drugim sadržajima namenjenim oporavku, rekreaciji i zabavi gostiju. Na putu od Mladenovca ka Kosmaju na trećem kilometru je izvorište mineralne vode Koraćička banja. U prekrasnom zelenilu sa pratećim sadržajima za odmor i rekreaciju, pruža mogućnost udobnog odmora i oporavka. Kosmaj, pitoma planina, udaljena 12 kilometara od Mladenovca i 30 od Beograda, sa vikend naseljem, dva hotela i prijatnim šumovitim predelom popularno je izletište Mladenovčana i Beograđana. Ima idealne uslove za razvoj lovnog turizma. Markovačko jezero, udaljeno 6 kilometara od Mladenovca, smešteno u hrastovoj šumi površine 20 hektara bogato je ribom i pogodno za ribolov. Nalazi se na putu Mladenovac - Topola. U selu Rabrovac, koje je pionir u razvoju seoskog turizma u ovom kraju, izgrađeno je veštačko jezero čiji su česti gosti ribolovci. U neposrednoj blizini su Topola, Oplenac, Bukovička banja, Orašac, manastiri Pavlovac i Tresije.
Više o turističkim potencijalima Mladenovca na Turistička organizacija Mladenovca.

 


Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :H75         KL6      
M      U    8     UOH
XE1   C7T   QO8      
O 6    3      8   HWL
TKT         BYY      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara