Welcome
Home
Kontakt


Društvo

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Udruženja
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Udruženja > *URD-digitalizacija arhivske gradje srpskih ratnih dobrovoljaca u Velikom ratu
*URD-digitalizacija arhivske gradje srpskih ratnih dobrovoljaca u Velikom ratu English
Udruženje srpskih ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca  poseduje obimnu arhivu o srpskim dobrovoljcima. Završena je I faza digitalizacije dokumenata o Srbima koji su za vreme I svetskog rata došli iz Kanade u domovinu i učestvovali u njenoj odbrani...

Velika količina dokumenata o srpskim ratnim dobrovoljcima, nasledjena i sakupljana iz ratnih i poratnih izvora, zvaničnih i privatnih arhiva, u posedu je Udruženja ratnih dobrovoljaca više godina. Sadrži više stotina štampanih i pisanih predložaka, fotografija i filmova.

Aktuelni projekat se odnosi na jedan deo arhive - obrada dokumentacije koja je pribavljena iz Kanade.

U cilju zaštite i dostupnosti naznačene arhive za korišćenje istraživačima (istoričara, javnih, kulturnih radnika i drugih interesenata), pokrenuto je: 1. Stručna arhivistička obrada građe sa propratnim informativnim sredstvom (popis ili inventar); 2. Digitalizacija građe (skeniranje), 3. Elektronsko arhiviranje - priprema za formiranje baze podataka.

Treba istaći istorijski i međunarodni značaj ovih podataka koji se tiču srpskog udela - angažovanja dobrovoljaca u skoro svim ratnim operacijama na prostorima Srbije, Balkana i šire. U godini podsećanja na Veliki rat i sve oko njega, slavni srpski junaci imaju ne mali ugled u svetu, zahvaljujući svom požrtvovanju.

Ova uređena gradja bi, ponudjena stručnjacima iz ove oblasti,  doprinela upotpunjavanju i kompletiranju mnogih istoriografskih zapisa, a kroz javno objavljivanje edukovala sve zainteresovane.

Sva arhiva, posle detaljne pretrage, sortiranja i digitalizacije, mogla bi se predati na čuvanje specijalizovanim institucijama u Srbiji.

Istraživanja, periodični i konačni rezultati bi se objavljivali sukcesivno, kroz izveštaje i medije, zavisno od potrebae i mogućnosti.

Predvidjena je monografija u elektronskom i klasičnom izdanju.POSEBNO: obimna gradja u kanadskim i ruskim arhivama o srpskim dobrovoljcima je već duže vremena ponuđena za izučavanje i predvidja se pribavljanje i obrada u narednim fazama projekta ili kroz druge projekte tog tipa.U priodu  01.05 –
31.12.2015. obavljeno je sledeće:
  • Nabavka osnovnih sredstava za rad
  • Stručna arhivistička obrada građe  
  • Digitalizacija
  • Elektronska obrada
  • Prevođenje         
  • Formiranje WEB info-stranice    
  • Monitoring na WEB-u
  • Objava rezultata na WEB-u
  • Usnimavanje na DVD/CD, distribucija

 


Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * : D          NR8      
JE     I      T   9E6
 N    S2B     Q      
 D     T      U   BBN
T54           M      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara