Welcome
Home
Kontakt


Kultura

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Arheološki lokaliteti
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaVEZANE KATEGORIJE
TURIZAM
Arheologija
Društvene Nauke
Arheološki lokaliteti
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Arheološki lokaliteti > Arheološki lokalitet Vinča
Arheološki lokalitet Vinča English
Adresa: Belo Brdo bb, Vinča
Firma: Odbor za arheološka istraživanja u Vinči SANU

Nedaleko od Beograda, na desnoj obali Dunava, u selu Vinča, nalazi se eponimni lokalitet vinčanske kulture. Vinčanska kultura nastaje na širokim prostorima jugoistočne Evrope, oko 5000. godine pne, na tradicijama prethodne, starčevačke kulture.

Presek kulturnih slojeva u Vinči (oko 10m), koji je vidljiv sa obale Dunava, predstavlja istorijski ekvivalent od preko 1000 godina trajanja. To je svedočanstvo o nastanku, blistavom usponu, ali i dezintegraciji kulture, u kojoj je cela jedna epoha u razvoju čovečanstva - neolit Evrope, dostigla svoj najviši domet. Vinčanska kultura i njeno eponimno nalazište predstavljaju nezaobilaznu pojavu u utemeljenju i razvoju rane evropske civilizacije. Arheološka istraživanja u Vinči započeo je prof. M. M. Vasić 1908. godine i na njima radio do 1934. godine. Materijal sa ovih iskopavanja danas se čuva u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta i u Narodnom muzeju
 
Danas arheološkim istraživanjima rukovodi Odbor za arheološka istraživanja u Vinči SANU, a Muzej grada Beograda aktivno učestvuje na projektu, upravlja nalazištem i stara se o muzejskom materijalu.
 
Na nalazištu postoji manja informativna postavka, a oformljen je i arheološki kamp. Svake godine se na nalazištu vrše arheološka istraživanja, a predviđeno je da se na ovom lokalitetu odvijaju i školske aktivnosti.
 
Posete:
 
U periodu maj-septembar:
Petkom       od 17 - 19 h
Vikendom   od 10 - 17 h
 

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :P2I         P5F      
1 2    F    5     1E9
UJ7   RHT   WTR      
  I    4    Y Y   GE3
7OI         LMR      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Zanima me da li bih mogla da kontaktiram nekog u vezi sa slikom jedne skulpture za koju mislim da pripada Vincanskoj kulturi? Podatak mi je potreban zbog odredjenog israzivanja na fakultetu i to u sto skorije vreme
(Zorica, 31.10.2007. 02:03)
Gde mogu pronaci nesto o vincanskom pismu posto na vasem sajtu nisam pronasao nista o tome.
(Bacovic Branko, 02.05.2007. 10:16)

Slike

Relacije
* Zoran L Pantelić: samostalna izložba
Beograd
Dunav
Dupljaja
Kulturni centar Beograda
Narodni muzej u Beogradu
Virtuelna Galerija ITN