Welcome
Home
Kontakt


Gradovi

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Gradovi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Gradovi > Sombor
Sombor English
Kad čujem Sombor, u mojem srcu / i duši mojoj / zatrepere imena Milana Konjovića, Veljka Petrovima i Laže Koštica. Senke bođoša me pokriju, žitna polja se zatalasaju, kukuruzi i suncokreti krenu u nebo, a damarom se oglase točkovi fijakera i topot konjski... 
Mapa

Ali taj Sombor je, slutim, skoro već mitski grad, a ovaj današnji najbolje poznaju i osećaju oni koji u njemu i na salašima žive.../Miroslav Jošić i Višnjić, književnik i preparandist somborski/ 

1. ŽUPANIJA. Gradnja započela 1805. Sadašnji izgled dobila 1882. U svečanoj sali se nalazi najveće ulje na platnu u našoj zemlji, slika "Bitka kod Sente", 28 m2. "Ptičija perspektiva Sombora" beogradskog  arhitekte Branislava Jovina sadrži 15.000 crteža.

2. GALERIJA KONJOVIĆ je mesto hodočašća ljubitelja umetnosti.  Posetite  galeriju   čuvenog   somborskog   slikara   maestra   Milana Konjovića koji je u svoje vreme više voleo lepotu Sombora od šarma Pariza. "Nema grada s takvim centrom. Venac oko njega je skoro savršen bulevar. U centru Venca postoji izvesna, rekao bih, muzička ritmika".  

3. GALERIJA STOJKOV. Čuveni somborski slikari Sava i Dragan Stojkov poklonili su svom gradu legat od preko 1.000 slika. Galerija STOJKOV biće postavljena u Grašaklovića palati i ćela postavka je u pripremi. "Mislim da nigde u zemlji na tako malom prostoru, nema tako plodnih, slikara kao što ima  Sombor.  Ima nečeg inspirativnog ovde u ovoj atmosferi, među ovIh ljudima" rekao je Sava Stojkov.  

4. NARODNO POZORIŠTE jedno je od vodećih u zemlji. Otvoreno je 1882. godine. Posebnu vrednostčini unutrašnjost kamemog stila sa 324 sedišta. Svake godine u junu se održava nadaleko čuveni "Somborski pozorišni maraton". 

5. GRADSKI MUZEJ SOMBOR   osnovan 1883. god. regionalni je muzej kompleksnog tipa i poseduje odeljenja - arheološko, i numizmatičko, etnološko, istorijsko i odeljenje, zavičajne istorije umetnosti   i   zbirku   savremene jugoslovenske umetnosti. Uz spomenute zbirke Muzej ima i  biblioteku sa veoma vrednim izdanjima 18-20. veka. 

6. SUNČANI SAT na fasadi župnog dvora u Somboru načinjen je sredinom 19. veka na inicijativu nekadašnjeg profesora i upravitelja Somborske učiteljske škole Jovana Čokora. Ovaj sat "u lancima",  sa svojim sarkastično-duhovitim natpisom na srpskom i mađarskom jeziku "Jedan ti je od ovih poslednji" i danas privlači pažnju.

7. SRPSKA ČITAONICA osnovana je 1845. godine. Njen predsednik je 10 godina bio Laza Kostić, a kada je umro 1910. godine, čitaonička skupština godinu dana nije birala predsednika u znak pijeteta prema velikom sugrađaninu. 

8. FIJAKER STARI. Godine 1885.godine Magistrat grada Sombora usvojio je pravilnik o fijakerskoj službi (važan dokumenat za fijakeriste i stranke koje su prevožene). Naš grad je 1975. godine imao 19 fijakera što je ujedno bio najveći broj fijakera u srednjoj Evropi.

9. DRVOREDI ZELENGRADA. Osamdesetih godina 18. veka Josip g Marković počinje sa ozelenjavanjem grada, Petar Vukičević i Čihaš Bene nastavljaju isto delo svako na svoj način. Ono što Sombor čini   zelenom oazom u panonskoj ravnici, zasluga je mudrog izbora 1903. godine da se zelenilo obnovi bođošima iz doline Misisipija. Dužina drvoreda je 121 km sa preko 18.000 stabala. 

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :4IO         8D2      
9 R    8    F     PYF
29U   GCO   GW5      
  H    X      S   S6K
OBS         RTQ      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
roden sam u Somboru 1986 sad zivim u PeÇi i zelim da kontaktiram sa mojim vrshnjacima i zelim da imam neke slike sombor grada za mene je najlepsi grad u svetu,i molim vas da mi posalite adrese da konkatiramu zajednu qao qao qao
(bujar bogu, 15.03.2007. 16:20)

Slike