Welcome
Home
Kontakt


Gradovi

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Gradovi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaVEZANE KATEGORIJE
Gradovi
Banje


Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Gradovi > Sokobanja
Sokobanja English
Bovansko јezero, nastalo od voda Moravice i njenih pritoka – potoka, deli i spaјa Aleksinac i Sokobanju. Veštačko јezero, nastalo iz potrebe za vodosnabdevanjem, postalo јe јedno od naјznačaјniјih izletišta i letovališta u Srbiјi.

Predivne plaže, okolina bogata livadama i šumama. Raj za kampere, raj za sportske ribolovce. Uhvati se tu i somče od preko šezdeset kila! Kakvo somče - neman! Čudovište iz Bovanskog Nesa! A na jezeru su dopuštena samo vesla i jedra. Motore čamci nemaju. Vode jezerske su čiste, prečiste. Ovuda su se preplitali drumovi, vojni i trgovački, u svim istorijskim periodima. Na Trebiču, pred Sokobanjom, ostaci rimljanskog motela! Nalaze se u livadi, odmah do čuvene česme Kneza Miloša, takođe posvećene putnicima.

Sokobanja je prva, i za sada jedina ekološka opština u Srbiji. I prastaro prirodno lečilište. I sam grad, i sva njegova okolina, sve je lečilište. Zbog mnogih izvora lekovitih voda. I zbog blagotvornog gasa, radona, koji na više mesta izbija iz zemlje. (Čuveni komediograf, Branislav Nušić, redovno je ovde provodio odmor. A ostale su zapamćene dve njegove opaske. Ona o banji je opšte poznata: ''Sokobanja, Sokograd, dođeš mator, odeš mlad.'' Ona o radonu je već medicinska: ''Miševi u rupi traže zaklon, a ljudi zdravlje.'' ). I zbog okrepljujuće klime i osobina vazduha ispod planina Rtanj i Ozren. Sve to Sokobanju čini jednim od najznačajnijih lečilišta za nespecifična obolenja disajnih puteva u Evropi. A tu su i lekovite trave koje ovde uzgaja majka priroda, trave kakvih nigde drugde u Evropi nema, i po svojstvima, po bogatim eteričnim uljima, lekovitom dejstvu. Za ''Rtanjski čaj'', endemsku biljku koja samo ovuda raste, odavno je utvrđeno da je blagotvorna kao okrepljujuće sredstvo za organizam, zdrav ili bolestan, svejedno, da pomaže kod akutnih obolenja disajnih puteva, a ima i muškog sveta koji se kune da je ova trava blagotvorna u određenim slučajevima, takođe ...


Početkom jula meseca, na dan Svetog Jovana, Biljobera, i neki dan pre, i neki dan posle, jer je tih dana najbolje brati lekovito bilje, staro i mlado se digne u brda. I turisti krenu. Tih nekoliko dana, oni koji nisu dotle znali, mogu da nauče kako se beru i suše trave, koje su trave lekovite i od kakvih bolesti leče, koje se mogu koristiti kao začini, gde koju travu tražiti... Kurs je na planinskim livadama.Sokobanja je sva okrenuta turizmu, i ima puno dobrih hotela, pansiona, solidnog privatnog smeštaja, a u njoj su i dva čuvena specijalizovana Zavoda za grudne, plućne i bolesti disajnih puteva.Iznad prelepe klisure Moravice zidine Sokograda dramatično podsećaju da se ovde istorija življenja meri hiljadama godina, da Sokobanja nikada nije bila bez stanovnika, od pračoveka na ovamo. Smenjivala su se razdoblja, kulture, narodi, običaji, ali se na ovom zdravom mestu živelo.A dolazili su, i dolaze, na odmor i oporavak, u ovaj mir, tišinu, spokoj, na ovaj vazduh, i obični i znameniti ljudi. Svi su ovde jednaki - i penzionisani obućari, na primer, i akademici i nobelovci. Gosti su, baš kao što je pre skoro stotinu i pedeset godina gost bio onaj mladi oficir, koga su poslali kod čuvenog doktora Đoke Pokrštenjaka sa prvim turističkim vaučerom izdatim u Srbiji.Sokobanjski sir je izvrstan, jer ovce pasu lekovite trave. Kravajčići, pogačice sa tim sirom, samo su jedan od bezbroj specijaliteta u ovom kraju koji verno čuva narodnu tradiciju u ishrani.I još, ako hoće u banju, Sokobanjci odu u Banju Jošanicu, udaljenu nekoliko kilometara, gde je i prelepa srednjovekovna crkva.A sam centar banje je takav da gost iz njega ne želi da izađe. Na istoriju podsećaju konak Ќneza Miloša, izuzetno očuvan, danas kultna kafana u Sokobanji, i amam, tursko kupatilo staro skoro tri veka, koje i dalje normalno služi kao lečilište, a na glavnoj su ulici u Banji, promenadi, koja pleni i očarava svojim životom i svojom životnošću dvadeset i četiri sata na dan.I šta još reći da vas ubedimo da treba preći tih trideset i nešto kilometara od Koridora do Sokobanje. Možda se pozvati na tradiciju veoma jakih šahovskih turnira? Ili Prve harmonike, jednog od najvećih evropskih nadmetanja majstora ovog instrumenta? U svetu značajan Salon karikature? Na Kulturni centar sa galerijom, arhivom, svojevrsnim muzejem... Na činjenicu da će Banja i vas, sigurno, očarati?


Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :BOT         BH2      
  W    8    F 8   KY7
AU9   AOT   PWJ      
T      7    4 M   52A
8ND         9X2      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara