Welcome
Home
Kontakt


Gradovi

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Gradovi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Gradovi > Vladičin Han
Vladičin Han English
Zona: Centar

Zapadni obronci planine Kukavice, i - Vučјe. Poljoprivredno čudo, voćnjaci uz izuzetno izletište i letovalište. Planina, ravnica, šume, voćnjaci, polja, izvori, reka... sportski centar sa bazenom, tereni, udobno odmaralište, sobe, restorani... I iznad svega toga ostaci јake tvrđave, Skobaljića grada. Istoriјa, priče, legende...

Kreneš na jug iz Leskovca, i, uskoro, pitoma polja počinju da menjaju lik. Postaju pred očima strma, sužavaju se...U stvari, put vodi u Grdeličku klisuru. Uz Južnu Moravu. Na grčkom, reč ''klisiades'' označava i vrata, a kako ovaj usek između visokih planina, koji je milionima godina stvarala reka, u strateškom smislu odista predstavlja vrata za one koji bi sa juga na sever, odnosno sa severa na jug... i danas čuva mnoge ožiljke i uspomene.
Nema prilaza ovoj klisuri na kojima nema vidljivih ostataka utvrđenja nemerljive starosti, ili pak, samo podsećanja da su ta utvrđenja tu postojala, kroz toponime ''kula'',''kale'', ''gradina'',''gradište''...

Počnimo od činjenice da je ovo jedan krak ''Starog puta'', i rimskog pravila da na svakih tridesetak kilometara put mora da bude branjen tvrđavom, a da na ulazu i izlazu iz kanjona i gustih šuma tvrđave obavezno moraju da postoje. Veoma često, i u samim kanjonima postoje utvrđenja, a stanovništvo pojedinih sela je, umesto da plaća feudalne dažbine, bilo naoružavano i uvežbavano za čuvanje puteva! Zvali su se derbendžije. Pa dvori vlasteoski, takođe utvrđeni, pa manastiri...

Sa istočne strane planine, na ulazu u kanjon kojim stiže Južna Morava, mesto po kome se kanjon zove Grdelička klisura. I ostaci jake tvrđave. Grdelica. Strašna vrata.
Onda, na tridesetak kilometara dugom putu kroz klisuru, dva lepa mesta. Prvo, Predejane. Sa svojim čuvenim motelom. A onda, malo proširenje, i: i mesto se zove Džep. Sladak motel. Opština Vladičin Han.
I, kroz klisuru pazite kako vozite. Visovi Vardenika i Kukavice se sklapaju, mami pogled ta traka neba između njih, koju preseca kobac svojim krugovima, Morava ispod huči i penuša, ... i najsuroviji praktičar tu mora, makar malo, da postane pesnik.

Onda klisura prestaje, bolje rečeno – počinje. Ušli ste u Vladičin Han. Prastaro naselje mladog imena. Ovde je nekada bio rimski kastel, na ''ustima klisure ''. A pre skoro dva veka je, do danas veoma poštovani skopski i vranjski vladika Pajsije, imao običaj da prenoći u hanu ( tadašnja vrsta turskog motela ) na ulasku u klisuru. Drugi kažu da je han vladika i izgradio. Treći - da ga je kupio. Bilo kako bilo, složićete se, znao je vladika šta je lepo. I da se u lepoti uživa. Jer, odatle kreće lepi kanjon Južne Morave, idealan za raftere, meta planinara, ljubitelja prirode...Okolne planine, sa vrhovima iznad 1300 metara nad morem, u nepreglednim šumama i na livadama kriju mnoštvo raznovrsne divljači. Bezbroj je izvora. Ribe u rekama i potocima. Čak, priroda se postarala da ovde napravi i jedno lepo jezero. Nedavno. Klizište se pojavilo na zgodnom mestu. Tako je sada Jovačko jezero jedno od retkih mesta u Srbiji gde možete kampovati, kupati se, pecati... u nedirnutoj prirodi. A svega 16 kilometara od magistralnog puta.
Kao izmišljeno za pecaroše i lovce.

Blizu jezera je selo Kacapun, i u njemu manastir iz dvanaestog veka, posvećen Svetom Iliji.
Nedaleko od magistrale, na brdu iznad sela Mrtvica, crkva posvećena Bogorodičinom uspenju. Nije lako doći do te bogomolje, nastale negde u petom ili šestom veku, a zatim dograđivane, rušene, nanovo zidane, poslednji put u sedamnaestom veku... kao i većina hramova u zemlji koju stalno pohode vojske i ratovi. Tada je crkva dobila sadašnji spoljni izgled, sa elementima svetovne građevine, koji može da zbuni, i zbunjivao je one koji su joj zlo mislili, jer, nije više rušena! I divne freske su iz tog perioda. Ova crkva u sklopu manastira je pod zaštitom, kao izuzetan spomenik kulture.

No, da se vratimo u Vladičin Han, na magistrali... Kroz klisuru, dakle i kroz grad, idu i magistrala, i železnička pruga. Sam grad je mali, i središte je jedne od najmanjih opština u Srbiji, ali je lep, čist, uredan, i – ovde se mnogo vodi računa o lepoti. Primera radi njihovo kulturno – umetničko društvo, koje čuva tradicije narodnog stvaralaštva, ponosi se skoro stogodišnjom istorijom.
A šta reći na činjenicu da je u gradu sportsko – rekreativni centar sa terenima za fudbal i sve male sportove, bazenima, mini – golfom, trim stazom, dečijim igralištima...da broj sedišta na tribinama premašuje brojku od 10.000 ( malo više od dva stanovnika opštine po sedištu ), da je sve besprekorno osvetljeno, da je to jedan od najuređenijih sportskih centara u Srbiji, sav u zelenilu. Vidi se sa puta, svrati se sa puta, rekreira, osveži u restoranu...
I, kuriozitet: na svakih 700 stanovnika Vladičin Han ima jednog lekara. Za ovdašnje prilike veoma lep prosek.


Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :TYL          C       
A L    3    GK    BOT
X7R   CB8    R       
S T    L     K    MRF
484         WXU      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
manastir je prelep ali je put do sela jako los dotrajo ima rupa, bila je prica da ce ga crkva popraviti i napraviti sve do manastira da cak i bus moze doci , da bi bilo vise posetitelja za sabor sela ...hvala
(, 04.07.2011. 15:57)