Welcome
Home
Kontakt


Gradovi

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Gradovi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Gradovi > Bela Palanka i Pirot
Bela Palanka i Pirot English
Ovo јe put uz tok reke Nišave. Vilinske reke, setimo se imena iz pradana. I vodi, ovaј krak Starog puta, od Niša preko Bele Palanke i Pirota do Dimitrovgrada, to јest do graničnog prelaza Gradina. A onda već prelazi u Bugarsku, i nastavlja ka Istambulu.

Sićevačka klisura vas dočeka kako bacite poslednji pogled na Nišku Banju. S jedne strane Svrljiških planina klisura Svrljiškog Timoka, s druge, Sićevačka klisura, na Nišavi. Da se samo podsetimo: idealna je za fri klajmbing, planinarenje, u motelu se može odmoriti, zabaviti, preko dvadeset starih manastira, reka u klisuri brza, često menja tok, bukovi... zato mnoga međunarodna kajakaška takmičenja, i sve više uživalaca u raftingu. Sportski ribolovci kada siđu do reke, ne ''umeju'' da se vrate.
A kada se klisura otvori, kada se razmaknu Svrljiške planine i Suva planina, stiže se u Belu Palanku.
Ime ''palanka'' kaže da su tu Turci imali utvrđenje od zemlje i drveta, koliko da se smeste straže potrebne za čuvanje klisure. A davno pre toga, u rimsko doba, kažu nam bogati ostaci vidljivi u sred centra grada, ovde je bilo važno naselje. Zna mu se i ime: Remisiana. Bertrandon de la Brokijer je pored Bele Palanke, koja se tada zvala Izvor, prolazio 1433. godine, i zabeležio je da je to veliki grad, čije su zidine u ruševinama.


Ovaj kraj je poznat kao ekološki čist, i lovišta ovde obiluju i visokom i niskom divljači. U samom centru se može prijatno predahnuti u restoranu kraj jezerceta, koje izvire iz pećine iz koje se vodom snabdeva ceo grad. Naravno, u tu pećinu se ne sme ulaziti, a postoje tvrđenja da i u njoj obitava specifična vrsta vodozemca, poznatog pod imenom ''Čovečja ribica'', po kojoj se proslavila Postojnska jama u Sloveniji. Nismo mogli da proverimo, samo vam kažemo šta smo čuli...
Dalje na istok, uz Nišavu. E – 5, nekada. Sada E – 80. Koridor E – 10. Carigradski drum. Stari put.
U pirotskom smo kraju. Stara planina se nadvija nad vidik s jedne strane, s druge se mešaju bregovi i ravnice. Plodno, pitomo zemljište.
Za ljude iz ovog kraja važi da su veoma marljivi i štedljivi. Čak, bije ih glas da su cicije. Nepravedno, ali bezbroj je duhovitih viceva u kojima Piroćanci u cicijašliku poražavaju čak i Škote, i sve druge škrtice... najbolje viceve na tu temu ćete naravno, čuti od samih Piroćanaca. A još ako su u njihovom specifičnom dijalektu...
Ne mogu lako da se prebroje kulturno – istorijski spomenici velike vrednosti i starosti u okolini Pirota. I u samom centru grada ćete naći izuzetne primerke stare gradske i narodne arhitekture, naravno pod zaštitom države. Tu je i srednjovekovni grad, opisao ga je još navedeni Bertrandon de la Brokijer, špijun burgundskog vojvode i putopisac iz XV veka. No, da vam skrenemo pažnju na crkvu u pećini u selu Rsavcima, sa živopisom iz XIII veka. Jedna od očuvanih fresaka je veoma interesantna. Isus Mladenac je u beloj odori, obrijane glave. Dovoljno da se jave nagađanja kako je umetnik, freskopisac, u crkvi Sv. Apostola Petra i Pavla u Rsavcima, u pećini, pre sedam stotina godina, bio budista!
Temska, manastir posvećen Svetom Đorđu, građen i živopisan u XVI veku, okružen planinskim vrhovima i šumama, dugo je bio i školski centar!
Stara planina je nepregledna. Njen najviši vrh, Midžor, ima 2168 metara. Uz njega je i čudo prirode – kamena gromada Babin zub. Stoletne bukove i hrastove šume su neobične ( bukva na 2000 metara nad morem! ), terena za planinarenje koliko hoćete, stanište je mnogim vrstama visoke i niske divljači, uključujući i ponekog medveda, pa čak i u Evropi skoro zaboravljenu pticu – tetreba...


Jedan od specijaliteta ovog kraja je pirotski kačkavalj. Ko ga ne proba, veoma je pogrešio. Jer, trave na nepreglednim planinskim livadama, ovce i goveda koje te trave pasu, odatle mleko, vekovima stara tehnologija proizvodnje kačkavalja...
A onda ogromno jezero u planini, Zavojsko jezero...
I, preporučujemo vam:suvenir. To može biti neki proizvod od vune ( posebna vrsta prekrivača, za postelju, za pod, sa izuzetno lepim šarama, a vuna je bojena prirodnim, biljnim bojama, zove se pirotski ćilim ), koja se ovde prerađuje i tka na način kako se to radilo pre tri, četiri hiljade godina, ili neki grnčarski proizvod, po kojima je ovaj kraj takođe čuven. 
Pirot je i veoma jak kulturni i obrazovni centar. A i industrijsko središte. ''Tigar'', ''Prvi maj'', Ugostiteljsko – turističko preduzeće ''Srbija'' ... Gde ćete jače dokaze za ovu tvrdnju.


Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :IUH         TPH      
3 8    6      X   JKW
NNJ   AFT     M      
Y 8    E      O   1R1
CDI           L      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara