Welcome
Home
Kontakt


Usluge

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Foto
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaVEZANE KATEGORIJE
TURIZAM
Izletišta
Umetničke kolonije
Foto
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Privreda > Usluge > Foto > Jasenovo
Jasenovo English
Broj stanovnika: 1,78
WEB prezentacija: www.freewebs.com/ekokarasjasenovo/

Ovo napredno selo u jugoistočnom delu Banata, ima dugu istoriju i brojne osobenosti. Povoljan geografski položaj omogućio je da u prošlosti postane privredni i kulturni centar svoje okoline. Taj ugled je očuvan i do današnjih dana.
Mapa

Jasenovo pripada Belocrkvanskoj opštini i zahvata njen središni i severni deo. Nalazi se na levoj obali reke Karaš od koje je udaljeno nekoliko stotina metara.
Naziv sela je pridev jedne vrste šumskog drveća, odnosno, drveta jasena. U turskim tefterima pominje se pod tim imenom još polovinom šesnaestog veka.
 
Po veličini i broju stanovnika najveće je u opštini (1.780 žitelja, gustina naseljenosti 18 stanovnika po jednom hektaru) i nalazi se u njenom severozapadnom delu. Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, na glavnom putu i železničkoj pruzi Vršac-Bela Crkva, od davnina je najvažnija raskrsnica puteva u dolini reke Karaša.
 
Stanovništvo se pretežno bavi zemljoradnjom, voćarstvom, stočarstvom, a jedan deo je zaposlen u preduzećima u Vršcu i Beloj Crkvi. U selu rade i dva preduzeća koja takođe zapošljavaju dosta radnika, a to su ciglana "2. oktobar" i pogon plastične ambalaže "Hemofarm". Sa izgrađenom infrastrukturom i komunalnom opremljenoću, na zavidnom je nivou u odnosu na ostala mesta u opštini.
 
U selu je obezbeđena zdravstvena zaštita, izgrađena je ambulanta u kojoj radi nekoliko lekara. Deca do osmog razreda stiču obrazovanje u osnovnoj školi "Djordje Maletić", a takođe je tu i predškolska ustanova - dečije zabavište kroz koje je prošlo mnogo dece iz okolnih sela.
 
U Jasenovu je 1816. godine rođen književnik, estetičar, prevodilac, političar, pozorišni pedagog i teoretičar Đorđe Maletić.
 
Za simbole grba uzeto je drvo jasena i narodno božanstvo vila, koja je po predanju živela u jasenovim šumama i čuvala selo.
 
 
 
Autor fotografija: Branimir Juga

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :49A         MT8      
E Q    A      U   GTF
ELW   MEM   WG4      
  K    L    D     926
L4N         PC6      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Poštovani, posetio Jasenovo 15 maja 2017,neprijatno iznenadjen, od prvomajskog uranka na Karašu,ostalo djubre,neuredjena lokacija. Onda dozvolili nekom idiotu,da loži vatru tj. roštilj ispod starog hrasta nevidjeno. Proletos ste dozvolili na toj lokaciji da se iseku stari hrastovi i to je nevidjeno,ako hoćete nekim turizmom da se bavite. Simpatično SEX MOŽE ali izgleda da i djubre može. SAČUVAJTE OVU LEPOTU,TO MOŽETE SAMO VI. Pozdrav Branislav Kus Beograd
(, 17.05.2017. 16:35)
pozdrav
(okuka, 05.09.2009. 02:21)
Ja poznajem Jasenovo mnogo godina unazad kada sam isao u skolu1974 godine imam tamo mamu Ivanku i sestre Rajku i Maricu u ulici Save Muncana 10 mozda je ovo lozinka za kontakt sa Jasenovom i mojima preko email-slobodan1971@hotmail.com.Zelim da pzdravim moje i sve u Jasenovu da vam bude sve najbolje u novoj2009 slobodan.
(Slobodan Jovanovic, 08.12.2008. 05:22)
moj otac je rodjen u jasenovo tu su mi ziveli baba i deda kosana i stanko nikolic .ja sam svaki moj raspust provodila kod mojih ali kako su umrli moji baba deda mama i tata ja nisam dolazila.tu su se radjale prve ljubavi i super izlasci.ja sada imam svoju porodicu i zivim u novim banovcima. pozdrav za generaciju 1976 i 77 to su svi moji drugari .sada kada bi se videli nebi se poznali puno pozdrava od mire.
(mirjana predojevic, 05.11.2008. 13:24)
Voleli bi da dodjemo na vikend do vaseg mesta sa detetom , pa nas zanima da li postoji neki smestaj za goste . Mi smo iz Borče kod Beograda . Pozdrav !
(Markuc Bosiljka, 02.08.2008. 13:20)
Posetite sajt EKO DRUŠTVO KARAŠ JASENOVO i napišite ko ste. Ja sam iz Jasenova (MIHAJLO VRGOVIĆ, 29.03.2008. 13:44)
(vl, 11.06.2008. 12:42)
Bravo Urednice ove Veb stranice. Zahvaljujuci tebi i tebi slicnima sada i mi koji smo rasejani po belome Svetu imamo cime da se pohvalimo, a i sta da prikazemo uz zahvaljujuci vasoj dokumentaciji. Tako i treba.Samo hrabro napred. Puno pozdrava svima koji posecuju ove nase stranice, a pogotovo vama urednicima.
(Dragoljub Mihaj, 10.06.2008. 07:25)

Slike

Relacije
Bela Crkva
Dupljaja
Gradska galerija "Bela Crkva"
Karaš
Kulturni centar Svrljig

Linkovi
EKO društvo Karaš