Welcome
Home
Kontakt


Kultura

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Kulturni centri
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika



VEZANE KATEGORIJE
Umetnost
Umetničke kolonije
Kulturni centri








Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Kulturni centri > Kulturni centar Svrljig
Kulturni centar Svrljig English
Adresa: Bore Price 2, 18360 Svrljig
Direktor: Milen Gojković
E-mail: kcsvrljig@sezampro.rs / kcsvrljig@gmail.com
Odnosi sa javnošću: Dragi Petković
Telefoni: +381 (0)18 821 059
WEB prezentacija: www.kcsvrljig.info

Kulturni centar Svrljig jedina je ustanova kulture u opštini. Osnivač ustanove je Skupština opštine Svrljig. U sastavu Kulturnog centra radi opštinska biblioteka sa oko 17 hiljada naslova beletristike, školske i stručne literature.

Kulturni centrar organizuje tradicionalnu Pesničku manifestaciju „Dani Gordane Todorović“ posvećenu značajnoj srpaskoj pesnikinji rodjenoj u svrljiškom kraju Gordani Todorović. Do 2008. godine organizovana su 24 konkursa koji su nesumnjivo afirmisali značajan broj pesnika širom nekadašnje Jugoslavije. 

Kulturni centar se bavi i izdavačkom delatnošću. Ustanova je osnivač književnog časopisa „Bdenje“, koji od 2008. g. izdaje zajedno sa Književnim klubom „Branko Miljković“ iz Knjaževca. 

Zavičajna muzejska zbirka kompleksnog tipa bavi se sakupljanjem, obradom, zaštitom i publikovanjem muzealija: arheologije, etnologije, istorijskih dokumenata svrljiškog kraja. 

„Sabor gajdaša“ organizuje se u saradnji sa Muzikološkim institutom Srpske akademije nauka i umetnosti, Katedrom za etnomuzikologiju Fakluteta muzičke umetnosti u Beogradu, Etno-kulturološkom radionociom Svrljig, Srpskim etnomuzikološkim društvom, Savezom amatera Srbije i dr. 
Osnovni cilj manifestacije da sačuva ovaj stari muzički instrument, prezentuje i sačuva još uvek nezabeležana narodna kola i podstakne mlade stvaraoce – gajdaše. 

Škola osnovnog muzičkog obrazovanja – istureno odeljenje Niže muzičke škole „Vladimir Djordjević“. 

Likovna kolonija “Ars timacum” Svrljig osnovana je 2002. godine. Radi u okviru Kulturnog centra, sa ciljem da afirmiše ovu umetnost i podstakne likovne stvaraoce iz ove sredine. Do 2008.g. je organizovano pet kolonija, sa oko četrdesetak učesnika iz Srbije i Svrljiga. Po dve kolonije su održane u Svrljigu i Niševcu i jedna Perišu. Kolonija raspolaže sa pedesetak dela – slika. Umetnička postavka likovne kolonije stalno je izložena uvidu javnosti u Kulturnom centru.

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :



34Y         BTA      
L      G    C 5   BB2
44E   ISC   T G      
B E    N    4 J   BMY
ATG         TTJ      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara

Slike

Relacije
Galerija SANU
Jasenovo
Virtuelna Galerija ITN