Welcome
Home
Kontakt


Gradovi

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Gradovi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika










Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Gradovi > Arandjelovac
Arandjelovac English
Nadmorska visina (m): 255

Nalazi se u podnožјu planina Bukulje i Venčac, na 76 km od Beograda. Opština obuhvata dve gradske i 18 seoskih mesnih zaјednica. U samom gradu nalazi se Bukovička banja. Administrativno pripada Šumadiјskom okrugu

Etimologija

Sadašnja teritorija grada najvećim delom je pripadala selu Vrbica. Pošto je knez Miloš često boravio u lečilištu Bukovičke banje, odlučio je da u Vrbici 1858. godine podigne crkvu ( jednu od nekoliko pokajnica) i posveti je Svetom Aranđelu Gavrilu a od dela sela Vrbice sa delom sela Bukovik formira varoš kojoj da ime Aranđelovac. 

Znamenitosti 

Ono po čemu je Aranđelovac najpoznatiji je blagotvornost kisele vode kojom je još 1811. godine svoje zdravlje krepio Dositej Obradović. Na lični zahtev kneza Miloša, bukovička voda je je dopremana u butelama i korišćena na dvoru a početkom XX veka počinje i ručno flaširanje kisele vode "Knjaz Miloš" da bi se kroz decenije punjenja ova voda okitila najvišim međunarodnim odličjima za kvalitet. Kada se pomene voda ne može se zaobići ni velelepni park bukovičke banje koji se prostire na površini od 21,5 ha sa stalnom postavkom mermernih skulptura, najpoznatijih naših i svetskih autora, nastalih u tridesetogodišnjem postojanju međunarodne smotre umetnosti "Mermer i zvuci" koja pored mermernih skulptura organizuje i manifestaciju "Svet keramike " a organizuje i pozorišne predstave, koncerte i folkorne priredbe. Sve manifestacije obavljaju se na letnjoj otvorenoj sceni ili u prelepoj "Sali kneževa" hotela "Staro zdanje", građevine stare preko 150 godina, koju gradu podari dinastija Obrenović. U parku se nalazi i paviljon knjaza Miloša i nekoliko izvora mineralne vode koja se u banjskom lečilištu koristi zajedno sa glinom za lešenje oboljenja gastrointestinalnog i hepatolibijarnog sistema, bolesti respiratornog sistema i povrede lokomotornog sistema. Slobodarska tradicija ovog kraja ostavila je za sobom uspomenu na podizanje Prvog srpskog ustanka u selu Orašac 6 km od Aranđelovca, gde se nalazi memorijalni kompleks smešten oko Marićevića jaruge gde je započeto stvaranje moderne srpske države a Karađorđe izabran za vođu ustanka. Aranđelovac ima i dva Hrama Sv.arhangela Gavrila. Jedan je onaj u kome je služio prota Atanasije bukovički, koji je zakleo ustanike na vernost otadžbini, podignut 1835. godine na temeljima srednjevekovne crkve iz 1480. godine. Drugi je podigao knez Miloš, onaj po kome je Aranđelovac dobio ime. Novosagrađen Hram Sv. Ap. Petra i Pavla jedan je od najvećih u Šumadiji. U blizini se nalazi nekadašnji srednjevekovni Manastir Svetog Arhangela Mihaila u Brezovcu, crkve brvnare u Venčanima i Darosavi. U neposrednoj blizini, u Topoli nalazi se mauzolej kralja Petra I na Oplencu kao i Karađorđeva crkva, zatim srednjevekovni manastiri Voljavča, Nikolje i Blagoveštenje. Na 10 km od Aranđelovca je 1976. podignuto akumulaciono Garaško jezero za snadbevanje vodom Aranćelovca i okoline. Jezero leži na površini od oko 65 ha, najveće dubine 22 m, poribljeno je i predstavlja omiljeno izletište građana Aranđelovca zajedno sa bazenom pored samog jezera koji u svom sadržaju ima i sporske terene i ugostiteljski objekat. Aranđelovački muzej nudi svoju stalnu postavku kome pripada Risovačkoj pećini,na samom ulazu u grad,iz doba neolita, a u blizini koje se nalazi i etno-kuća.  

Privreda 

Ne kaže se slučajno da je Aranđelovac izrastao iz spoja tri praelementa: vode, zemlje i kamena. O tome najbolje svedoči lista privrednih subjekata ovog grada. Pomenutu mineralnu vodu sa sokovima i energetskim napićima proizvodi i puni AD "Knjaz Miloš". Holding korporacija "Šamot" proizvodi vatrostalne materijale i vrši ekloatisanje ruda, a za proizvodnju elektroporcelana i izolatora zadužen je "Elektroporcelan". Elektrokeramika proizvodi se u DD "Elka". Eksploataciju mermera vrši preduzeće "Venčac" a proizvodnjom PVC cevi bavi se PP "Peštan". DD "Kubršnica" proizvodi građevinski materijal ( opeke i montažne nosače). Pored pomenutih postoji veliki broj manjih privatnih preduzeća a o turizmu se staraju tri hotela: "Staro zdanje", "Šumadija" i "Izvor" ( u toku je renoviranje ), odmaralište INO, motel "Lovački dom" na Bukulji, te veliki broj privatnih smeštajnih kapaciteta i mnoštvo kafića i restorana.


Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :



C2T         T        
5      A    M C   9L8
PUQ   D41   B7G      
  A    Q      1   CG6
6K2           K      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
kaže:Upravo sam isao ovim putem na more. Zaista je kvalitetan i neeretpocen sabracajem. Nisam naisao ni na jedan sleper ili zastoj. Vracao sam se istim putem u Srbiju i moram preporuciti svakome ovu deonicu.Jedino na sta treba da obratite paznju jesu povremeni dugacki usponi pa dobro proverite nivo rashladne tecnosti u vasem motoru. Takodje i prilikom dugih spustanja, nemojte sve vreme kociti kocnicama vec koristite kocenje motorom, jer ce vam u protivnom kocnice biti skoro spaljene.Pazite i na ogranicenja brzine u CG, jer ce vas na najneocekivanijim mestima sacekati radarska kontrola. Posebno u reonu Zabljaka, Savnika, od Niksica ka moru.Sve u svemu, putni pravac za svaku preporuku. Od Beograda do Herceg Novog ovim putem ima oko 550 km.
(, 13.06.2012. 22:17)
svidjami onaj koje napisao ovo.super je napisao.bas je pametan.
(andejla milicevic, 07.06.2010. 15:47)

Slike

Relacije
Kulturni centar Beograda