Welcome
Home
Kontakt


Društvo

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Društvo
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika



Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo
*URD-digitalizacija arhivske gradje srpskih ratnih dobrovoljaca u Velikom ratu
Udruženje srpskih ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca  poseduje obimnu arhivu o srpskim dobrovoljcima. Završena je I faza digitalizacije dokumenata o Srbima koji su za vreme I svetskog rata došli iz Kanade u domovinu i učestvovali u njenoj odbrani...

Aerodrom Konstantin Veliki
Aerodrom je otvoren u SFRJ. Dugo je bio samo vojna baza i piste su korištene u vojne svrhe. Godine 2003, norveško kraljevsko ministarstvo spoljnih poslova je uložilo velika sredstva za rekonstruisanje aerodroma. Aerodrom je otvoren 12. oktobra 2003. i dobio ime „Aerodrom Konstantin Veliki“.

Aerodrom NIKOLA TESLA
Međunarodni Aerodrom Nikola Tesla Beograd (IATA: BEG, IKAO: LYBE) se nalazi na teritoriji beogradske opštine Surčin i najveći je u Srbiji. Na Aerodromu su smeštene baze Jat ervejza i Aviogeneksa. Aerodrom su i avio-taksi aviokompanije Er Pink, Jat ervejz AVIO taksi i Princ Avijacija prijavile kao svoj matični. Kargo aviokompanija Junajted internešenal erlajns je takođe bazirana na Aerodromu Nikola Tesla.

Aleksinac
Ovde se Moravica uliva u Јužnu Moravu. Ovde ''pobodeš u zemlju suv štap, a on olista''. Ovde јe središte ogromne, plodne Aleksinačke kotline. Aleksinac јe na samom autoputu. Tridesetak kilometara pre Niša. Znan јe u istoriјi komunikaciјa u Evropi kao prvo mesto u Srbiјi koјe јe imalo telegrafsku vezu sa Beogradom, prestonicom.

Apatin
Opština Apatin je locirana, u okviru prostora Vojvodine, na krajnjem zapadu, odnosno, na području zapadne Bačke i nalazi se na 45° 40\' severne geografske širine i 18° 59\' istočne geografske dužine. Izuzetno povoljan geografski položaj, pozicioniranost neposredno uz levu obalu velike međunarodne reke Dunav (tzv. "plava evropska magistrala"), predstavlja dodatni potencijal opštine.

Arandjelovac
Nalazi se u podnožјu planina Bukulje i Venčac, na 76 km od Beograda. Opština obuhvata dve gradske i 18 seoskih mesnih zaјednica. U samom gradu nalazi se Bukovička banja. Administrativno pripada Šumadiјskom okrugu

Bajrakli-džamija
Bajrakli-džamija sagrađena je oko 1575. godine, kao jedna od 273 džamija i mesdžida, koliko ih je u osmanlijsko doba bilo u Beogradu (Putopisi Evlije Čelebije).

Balša Rajčević
Balša Rajčević, vajar, slikar, pesnik, istoričar umetnosti i kritičar umetnosti. Završio je Akademiju primenjenih umetnosti na vajarskom odseku (kod prof. Radeta Stankovića), 1965 god. u Beogredu. Posle Akademije završio Istoriju umetnosti na Filzofskom fakultetu u Beogradu; magistrirao na istom fakultetu 1976. Redovno izlaže od...

Bela Crkva
Lepa varoš na krajnjem jugu Banata udaljena je 96 km od Beograda ka istoku, na samoj granici sa Rumunijom. Predivna priroda, stare ulice i fasade baroknog stila, parkovi i jezera, čine ovu naseobinu jedinstvenom oazom za turiste.

Bela Palanka i Pirot
Ovo јe put uz tok reke Nišave. Vilinske reke, setimo se imena iz pradana. I vodi, ovaј krak Starog puta, od Niša preko Bele Palanke i Pirota do Dimitrovgrada, to јest do graničnog prelaza Gradina. A onda već prelazi u Bugarsku, i nastavlja ka Istambulu.

Beograd
Beograd je glavni grad Srbije, sa oko 1,6 miliona stanovnika. Ima značajno drumsko i železničko čvorište, a takođe i međunarodno rečno i vazdušno pristanište i telekomunikacijski centar.

Beograd - izmenjeni nazivi ulica
1. Odlukom Skupštine grada Beograda jednom broju ulica je vraćen stari naziv koji je važio pre 1945. Međutim, ponegde na uličnim tablama, kao i u komunikaciji još mogu da se nađu stari nazivi ulica... 
2. Od 2004. do 2007.Skupština grada Beograda donela je više odluka o vraćanju starih naziva ili dodeljivanju novih naziva za još nekoliko stotina ulica. Najvažnije izmene su sledeće...

Beogradske marine
SKORO 20.000 plovila, koliko ih je u Beogradu registrovano, rasporedjeno je u jednoj od 48 prestoničkih marina i pristana. Čamci iz "Marine Dorćol", u kojoj započinju radovi na rekonstrukciji, izmešteni su u druge pristane.

Boljevci
Od Beograda udaljeni 28 km., Boljevci danas broje 4300 stanovnika sa 1276 domaćinstava.Izuzetne mogućnosti za izletnički i ruralni turizam.Tri šume, ribnjak, brojni kanali, veoma atraktivna leva obala Save, povezanost mostom sa Obrenovcem ovom delu Srema pruža veliku šansu u turizmu.

BORSKI OKRUG
BORSKI okrug se nalazi u istočnoj Srbiji. Obuhvata opštine: Bor, Kladovo, Majdanpek i Negotin. Ima ukupno 178.718 stanovnika. Sedište okruga je grad Bor, poznat po svom istorijskom i kulturnom nasleđu.

BRANIČEVSKI OKRUG
BRANIČEVSKI okrug se nalazi u severoistočnom delu Srbije. Obuhvata opštine: Veliko Gradište, Požarevac, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Petrovac, Kučevo i Žagubica. Ima ukupno 253.492 stanovnika. Sedište okruga je grad Požarevac, poznata raskrsnica puteva, kroz koji i danas vode brojne saobraćajnice.

Bujanovac
Јug za život dug. Buјanovac. Kao neka vrsta prirodnog nastavka. Isprepletani su ovde ekonomiјa i istoriјa, svet јe povezan krvnim i priјateljskim sponama.

Dimitrovgrad
Ovo јe poljoprivredni i stočarski kraј. Ovde su vinogradi i voćnjaci rodni. Ovde su ljudi veoma vredni. Čini vam se da nikada nemaјu vremena za odmor. Zbog toga, valjda, znaјu da uživaјu. Kada nađu slobodnog vremena.

Domovi zdravlja u Beogradu
Adrese i telefoni > pogledajte u nastavku...

Dupljaja
Dupljaja ima dobar geografski položaj, a izgrađena na kontaktu Malog peska i doline Karaša, severozapadno od Bele Crkve. Selo predstavlja raskrsnicu između Banatske peščare, Malog peska i doline Karaša, što je naročito bilo značajno u prošlosti. Svrstava se u stara vojvođanska naselja.

Gimnazije u Srbiji i Beogradu
Gimnazije u Srbiji i Beogradu

Goran Malić
Goran Malić, (C.V.), likovni umetnik-fotograf; istoričar fotografije; publicist, prozni pisac. Samostalan umetnik od 1979.

Ivana Ćojbašić
Pijanistkinja, doktor muzičkih umetnosti, IVANA ĆOJBAŠIĆ je nastupala kao solista i klavirski saradnik u bivšoj Jugoslaviji, Mađarskoj, Italiji, Francuskoj, Meksiku i SAD. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima i...

JABLANIČKI OKRUG
JABLANIČKI okrug se nalazi u jugoistočnom delu Srbije. Obuhvata opštine: Leskovac, Bojnik, Lebane, Medveđa, Vlasotince i Crna Trava. Ima ukupno 255.011 stanovnika. Sedište okruga je grad Leskovac, najveće naselje juga Srbije.

Jevdjenije Julijan Dimitrijević
Jevdjenije Julijan Dimitrijević (1993), talentovani mladi pesnik, poeziju piše od svoje šeste godine. Iza sebe ima veliki broj osvojenih nagrada na literarnim konkursima opštinskog, okružnog, republičkog i međunarodnog karaktera. Izdao svoju prvu knjigu pesama pod nazivom "Dete sunca", Čačak 2008...

Jugoistok Srbije
Jugoistok Srbije

JUŽNO - BAČKI OKRUG
JUŽNO - BAČKI okrug se nalazi u središnjem delu panonske nizije, u severnom delu Srbije. Ovaj okrug obuhvata sledeće opštine: Srbobran, Bač, Bečej, Vrbas, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Žabalj, Novi Sad, Titel, Temerin, Beočin i Sremski Karlovci. Ima ukupno 553.027 stanovnika. Sedište okruga je Novi Sad, najveći grad u severnoj srpskoj autonomnoj pokrajini Vojvodini.

JUŽNO - BANATSKI OKRUG
JUŽNO - BANATSKI okrug sa prostire u istočnom delu Srbije. Obuhvata sledeće opštine: Plandište, Opovo, Kovačica, Alibunar, Vršac, Bela Crkva, Pančevo i Kovin. Ima ukupno 328.428 stanovnika. Sedište okruga je grad Pančevo.

KOLUBARSKI OKRUG
KOLUBARSKI okrug se prostire u srednjem delu zapadne Srbije. Obuhvata opštine: Osečina, Ub, Lajkovac, Valjevo, Mionica i Ljig. Ima ukupno 200.560 stanovnika. Sedište okruga je grad Valjevo koji se nalazi na reci Kolubari.

KOSOVSKI OKRUG
KOSOVSKI okrug se nalazi u južnom delu Republike. Obuhvata opštine: Podujevo, Obilić, Priština, Kosovo Polje, Glogovac, Štimlje, Štrpce, Uroševac, Kačanik i Lipljan. Ima ukupno 672.292 stanovnika. Sedište okruga je Priština.

KOSOVSKO - MITROVAČKI OKRUG
KOSOVSKO - MITROVAČKI okrug se nalazi u jugozapadnom delu Srbije. Obuhvata opštine: Zubin Potok, Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica, Srbica i Vučitrn. Ima ukupno 275.904 stanovnika. Sedište okruga je grad Kosovska Mitrovica.

KOSOVSKO - POMORAVSKI OKRUG
KOSOVSKO - POMORAVSKI okrug se nalazi u južnom delu Republike. Obuhvata opštine: Kosovska Kamenica, Novo Brdo, Gnjilane i Vitina. Ima ukupno 217.726 stanovnika. Sedište je u gradu Gnjilanu.

Kruševac
Kruševac je veoma jak privredni, školski, kulturni, turistički centar, za koji su vezani i planinski vrhovi velikog Nacionalnog parka i zimskog turističkog centra na Kopaoniku, i vinorodna Župa aleksandrovačka, i vode Morave, i svetski poznati proizvođači vinove loze i voćnih sadnica kraj te reke, i veliko jezero u Ćelijama, i padine dve planine, Jastrepca Velikog i Malog...  Kruševac se diči svojim muzejskim postavkama, i pozorištem, i književnim časopisom i izdavaštvom, i obiljem kulturnih događanja i festivala, i kulturno - istorijskim spomenicima, pogotovo onim iz srednjeg veka, koji reprezentuju graditeljstvo i slikarstvo Moravske škole...

Leskovac
Na obalama reke Veternice, a blizu njenog uvira u Јužnu Moravu, prostire se Leskovac. Veliki grad, veliki industriјski, školski, kulturni, i - gastronomski centar.

MAČVANSKI OKRUG
MAČVANSKI okrug se nalazi u zapadnom delu Srbije. Obuhvata opštine: Bogatić, Šabac, Loznica,Vladimirci, Koceljevo, Mali Zvornik, Krupanj i Ljubovija. Ima ukupno 339.644 stanovnika. Sedište okruga je u gradu Šapcu.

Marina Abramović
Slikarka, bavi se filmom, videom i ritualnim, prociscavajucim performansima...  Profesorka je na Visokoj skoli za likovnu umetnost u Braunsvajgu u Nemackoj...

Mihailo Ristić
Rođen 1953 u Beogradu, Jugoslavija. Živeo je u Kanadi i Velikoj Britaniji.

MORAVIČKI OKRUG
MORAVIČKI okrug se nalazi u centralnom delu Srbije. Obuhvata opštine: Gornji Milanovac, Čačak, Lučani i Ivanjica. Ima ukupno stanovnika. Sedište okruga je u gradu Čačku.

Muzej na otvorenom Staro selo Sirogojno
Etno selo Sirogojno
Vodice; Ljubiš; Gostilje (vodopad, ribnjak, stara vodenica); Vajarski atelje u Trnavi i ručak u prirodi sa zlatiborskim specijalitetima, Etno muzej i crkva u Sirogojnu; Tošina banja lekovite vode u Rožanstvu.

Nacionalne manjine - udruženja
Adrese udruženja nacionalnih manjina - Aškalije, Bugari, Bunjevci, Česi, Hrvati, Jevreji, Mađari, Makedonci, Nemci, Romi , Rumuni, Rusini, Slovaci, Slovenci, Ukrajinci

Niš
Sedam јe padeža u srpskom јeziku. Duhovite Nišliјe, međutim, tvrde da su oni uspeli da to poјednostave do svega јednog. I dokazuјu to na primeru imena svoga grada: - Ko, šta ( I padež ) – Niš: - Koga, čega (II padež) – Niš: - Kome, čemu ( III padež ) – Niš...

NIŠAVSKI OKRUG
NIŠAVSKI okrug se nalazi u jugoistočnom delu Republike. Obuhvata opštine: Aleksinac, Svrljig, Merošina, Ražanj, Niš, Doljevac i Gadžin Han. Ima ukupno 382.461 stanovnika. Sedište okruga je u gradu Nišu.

Opština Mladenovac
Teritorija opštine Mladenovac, jedne od sedamnaest gradskih opština u gradu Beogradu, nalazi se u severnom delu niske Šumadije, na nadmorskoj visini od 113 do 518 m i obuhvata veći deo sliva rečice Veliki Lug, leve pritoke Kubršnice, sa perifernim planinskim područjem Kosmaja na zapadu.

Opština Novi Beograd
Opštinski uslužni centar Blok 70, Ulica Jurija Gagarina 81 Radno vreme: svakog radnog dana od 8 – 16 časova. Odeljenje za opštu upravu; Naručivanje putem interneta izvoda iz matičnih knjiga rođenih, venčanih umrlih i uverenja iz knjige državljana...

Opština Savski venac
Opština Savski venac je jedna od najstarijih i istovremeno centralna beogradska opština. Naziv Savskog venca je simboličan, jer teritorija opštine poput venca na desnoj obali Save prati njen tok. Obrazovana je 1957 na teritoriji od 1.580 hektara.

Opština Stari grad
Gradska opština Stari grad je centralna gradska opština i njena teritorija čini najveći deo starog jezgra Beograda. Kao takva, ona u kulturno-istorijskom, arhitektonskom i ekonomskom pogledu odslikava preko dva milenijuma dugu istoriju nastanka, urbanog i ekonomskog rasta i razvoja Beograda.

Opština Voždovac - servisi i prijem gradjana
Kol centar opštine Voždovac prima pitanja, predloge, naručivanja ili prijave putem: E-maila, SMS-a i preko telefonskog poziva; Zaštitnik građana - ombudsman; Prijem građana, Servisi za građane... Vidi dalje

PČINJSKI OKRUG
PČINJSKI okrug se nalazi u južnom delu Republike. Obuhvata opštine: Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad, Trgovište, Vranje, Bujanovac i Preševo. Sedište okruga je grad Vranje. Ima ukupno 243.529 stanovnika.

PEĆKI OKRUG
PEĆKI okrug se nalazi u jugozapadnom delu Republike. Obuhvata opštine: Istok, Peć, Klina, Dečani, Đakovica. Ima ukupno 414.187 stanovnika. Sedište okruga je grad Peć.

PIROTSKI OKRUG
PIROTSKI okrug se nalazi u jugoistočnom delu Republike. Obuhvata opštine: Bela Palanka, Pirot, Babušnica i Dimitrovgrad. Ima ukupno 116.926 stanovnika. Sedište mu je u gradu Pirotu.

PODUNAVSKI OKRUG
PODUNAVSKI okrug se nalazi u centralnom delu Republike. Obuhvata opštine: Smederevo, Smederevska Palanka i Velika Plana. Ima ukupno 226.589 stanovnika.

POMORAVSKI OKRUG
POMORAVSKI okrug se nalazi u centralnom delu Republike. Obuhvata opštine: Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac i Rekovac. Ima ukupno 312.160 stanovnika. Sedište okruga je grad Jagodina.

PRIZRENSKI OKRUG
PRIZRENSKI okrug se nalazi u južnom delu Republike. Obuhvata opštine: Suva Reka, Orahovac, Prizren, Gora i Opolje. Ima ukupno 376.085 stanovnika. Sedište okruga je u gradu Prizrenu.

Radmila Sofija Šijan, slike

Radomir Antić
Radomir Antić je igračku karijeru počeo u užičkoj Slobodi. Odlične igre su ga preporučile Partizanu, gde je proveo narednih osam godina. Kao internacionalac, igrao je za...

RASINSKI OKRUG
RASINSKI okrug se nalazi u centralnom delu Republike. Obuhvata opštine: Varvarin, Trstenik, Ćićevac, Kruševac, Aleksandrovac i Brus. Ima ukupno 296.690 stanovnika Sedište okruga je u gradu Kruševcu.

RAŠKI OKRUG
RAŠKI okrug se nalazi u jugozapadnom delu Republike. Obuhvata opštine: Kraljevo, Vrnjačka Banja, Raška, Novi Pazar i Tutin. Ima ukupno 300.274 stanovnika. Sedište je u gradu Kraljevu.

SCASAs - udruženje za podršku savremenoj srpskoj umetnosti
SCASAs je neprofitna, nevladina organizacija, osnovana 2010. godine, a rad posvećuje “potrazi za najvišim standardima u slobodi izraza na polju kulture i umetnosti”. Glavni cilj SCASAs je, sa jedne strane, promovisanje srpske umetnosti i umetnika - time što će njihovi radovi biti izlagani u zemlji i inostranstvu, a sa druge strane je rad na omasovljenju i obrazovanju publike kada je reč o savremenoj umetnosti.

SEVERNO - BAČKI OKRUG
SEVERNO - BAČKI okrug se nalazi na severu Republike. Obuhvata opštine: Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš. Ima 205.401 stanovnika. Sedište okruga je u gradu Subotici.

SEVERNO - BANATSKI OKRUG
SEVERNO - BANATSKI okrug se nalazi u severnom delu Republike. Obuhvata opštine: Kanjiža, Senta, Ada, Čoka, Novi Kneževac, i Kikinda. Ima ukupno 179.783 stanovnika. Sedište okruga je u gradu Kikinda. U Kikindi je osnovana prva srpska štamparija 1878. godine, a godinu dana kasnije je otvorena i prva knjižara.

Smederevo
Smederevo je grad sa dugom istorijom i spada u red najstarijih naselja u srpskom Podunavlju.
Udaljen 45 km od Beograda. Naselje na mestu današnjeg Smedereva prvi put se pominje u povelji vizantijskog cara Vasilija II godine 1019...
 

Sokobanja
Bovansko јezero, nastalo od voda Moravice i njenih pritoka – potoka, deli i spaјa Aleksinac i Sokobanju. Veštačko јezero, nastalo iz potrebe za vodosnabdevanjem, postalo јe јedno od naјznačaјniјih izletišta i letovališta u Srbiјi.

Sombor
Kad čujem Sombor, u mojem srcu / i duši mojoj / zatrepere imena Milana Konjovića, Veljka Petrovima i Laže Koštica. Senke bođoša me pokriju, žitna polja se zatalasaju, kukuruzi i suncokreti krenu u nebo, a damarom se oglase točkovi fijakera i topot konjski... 

SRBIJA
Priča o Srbiji na jugoistoku Evrope može da se kazuje na mnogo različitih načina. Čudesna je njena geološka istorija, od postanka vremena do današnjih dana. Priča za sebe. Kao i one druge priče o Srbiji koje se kazuju kroz njen geografski položaj ili klimatske osobine, kroz njene vode, biljni i životinjski svet, muzeje, nacionalne parkove, ljude i narode koji su je naseljavali, koji je naseljavaju, tradiciju i istoriju, rezultate sportista, uvažene naučnike, istaknute pojedince, one čija imena nose krateri na Mesecu, one koji su u Ginisovoj knjizi rekorda...

SREDNJE - BANATSKI OKRUG
SREDNJE - BANATSKI okrug se nalazi u severno - istočnom delu Srbije. Obuhvata opštine: Novi Bečej, Nova Crnja, Žitište, Sečanj i Zrenjanin. Ima ukupno 221.253 stanovnika. Sedište okruga je u gradu Zrenjaninu.

SREMSKI OKRUG
SREMSKI okrug se nalazi u zapadnom delu Republike. Obuhvata opštine: Šid, Inđija, Sremska Mitrovica, Irig, Ruma, Stara Pazova i Pećinci. Ima ukupno 309.981 stanovnika. Sedište okruga je u gradu Sremska Mitrovica.

Surdulica
Do gradića Surdulice јe deset kilometara. Reka Vrla, koјa se spušta sa Vlasinske visoravni, koјa vam hita u susret, deli Surdulicu na dve polovine. Kotlina, i u njoј Surdulica, opkoljena visokim planinama, Čemernikom i Vardenikom, slovi kao idealno mesto za odmor, vazdušna banja.

Svrljig
Svrljig јe istočno od Sokobanje, pedesetak kilometara. Severno јe od Niša, tridesetak kilometara. Čeka da ga, kao turista, otkriјete. Grad јe u plodnoј ravnici, negde na 400 metara nadmorske visine. Kotlina 40 kilometara duga, 14 kilometara široka. A oko nje planinski vrhovi od preko 1300 metara nad morem.

Šabac
Šabac јe grad na 44.76° Severne geografske širine i 19.69° Istočne geografske dužine, u zapadnoј Srbiјa na obalama reke Save. Privredno, kulturno i administrativno јe središte Mačvanskog okruga.

ŠUMADIJSKI OKRUG
ŠUMADIJSKI okrug se nalazi u centralnom delu Republike. Obuhvata opštine: Aranđelovac, Topola, Rača, Kragujevac, Batočina, Knić i Lapovo. Ima ukupno 312.160 stanovnika. Sedište okruga je u gradu Kragujevcu.

TOPLIČKI OKRUG
TOPLIČKI okrug se nalazi u južnom delu Republike. Obuhvata opštine: Prokuplje, Blace, Kuršumlija i Žitorađa. Ima ukupno stanovnika. Sedište okruga je grad Prokuplje.

Topola
Opština Topola se nalazi u centralnom delu Srbije, u središtu Šumadije, na raskrsnici važnih saobraćajnica. Iz pravca Beograda (80 km) do Topole se stiže medjunarodnim putem E75, iz pravca Arandjelovca (15km) magistralnim putem M4, a iz pravca Kragujevca (42 km) magistralnim putem M24. Do Topole saobraća redovan autobuski prevoz iz svih pravaca.

Važni telefoni

Važni telefoni; javni telefoni; posebni servisi; "Beogradski pozivni centar"; govorni automati...

 


Vladan Radovanović
Opus Vladana Radovanovića obuhvata više posebnih umetničkih područja (vizuelne umetnosti, književnost, muziku) kao i sintezu odnosno međusobno prožimanje ovih područja (zapisi snova, projekti, polimedij, vokovizuel).

Vladičin Han
Zapadni obronci planine Kukavice, i - Vučјe. Poljoprivredno čudo, voćnjaci uz izuzetno izletište i letovalište. Planina, ravnica, šume, voćnjaci, polja, izvori, reka... sportski centar sa bazenom, tereni, udobno odmaralište, sobe, restorani... I iznad svega toga ostaci јake tvrđave, Skobaljića grada. Istoriјa, priče, legende...

Vranje

Vranje јe veoma moderan grad koјi ljubomorno čuva sećanja na svoјu prošlost. I spomenike. I svoј diјalekt. Iz koga proviruјe duša vranjanska. Vranje јe pronašlo čudesan način da spoјi evropsko,oriјentalno, nacionalno, tradicionalno i moderno u јednu celinu, iz koјe će svakom nesebično pružiti ono šta želi i koliko želi, i pustiti ga da u taј spoј doda, ako zna, i može, delić svoјe duše, i svoјih znanja i saznanja.


ZAJEČARSKI OKRUG
ZAJEČARSKI okrug se nalazi u istočnom delu Republike. Obuhvata opštine: Boljevac, Knjaževac, Zaječar i Sokobanja. Ukupno ima 158.131 stanovnika. Sedište okruga je grad Zaječar.

ZAPADNO - BAČKI OKRUG
ZAPADNO - BAČKI okrug se nalazi u severnom delu Republike. Obuhvata opštine: Sombor, Apatin, Odžaci i Kula. Ukupno ima 215.916 stanovnika. Sedište okruga je grad Sombor.

ZLATIBORSKI OKRUG
ZLATIBORSKI okrug se nalazi u zapadnom delu Republike. Obuhvata opštine: Bajina Bašta, Kosjerić, Užice, Požega, Čajetina, Arilje i Priboj. Ukupno ima 335.826 stanovnika. Sedište okruga je Užice.

Zvonimir Santrač
Rođen 1952. u Pančevu. 1977. diplomirao na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Specijalizirao na majstorskoj radionici Krste Hegedusića 1979.  1986. gost student na specijalizaciji na Kolumbija univerzitetu, Njujork, SAD. Od 1985. Živi i radi u Vršcu.