Welcome
Home
Kontakt


Gradovi

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Gradovi
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika



VEZANE KATEGORIJE
TURIZAM
Gradovi








Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Gradovi > Bela Crkva
Bela Crkva English
Broj stanovnika: 25,64
WEB prezentacija: www.belacrkva.info
Zona: Centar

Lepa varoš na krajnjem jugu Banata udaljena je 96 km od Beograda ka istoku, na samoj granici sa Rumunijom. Predivna priroda, stare ulice i fasade baroknog stila, parkovi i jezera, čine ovu naseobinu jedinstvenom oazom za turiste.

Tihi i usporeni ritam života posetioce opušta i osvežava. Na širem području ima 25.639 a u samom gradu živi 12.304 stanovnika.

Planinski vazduh koji dolazi sa obronaka Karpata, veliki broj sunčanih dana u godini, domaća kuhinja  i ostale pogodnosti pružaju mogućnost istinske relaksacije i nezaboravnog odmora.
 
Posetioce posebno oduševe predivna, kristalno čista jezera od kojih je šest pogodno za kupanje. Posetilac može odabrati jezero sa divljim plažama, totalno okruženo nedodirnutom prirodom ili se odlučiti za jezero sa svim mogućnostima koje jedna urbana plaža pruža - tuševi, restorani, poslastičarnice, sportski tereni, vodeni sportovi, pedoline i jedrilice za rentiranje...

Ako odlučite da posetite Belu Crkvu obavezno posetite MUZEJ najstariji u Vojvodini,  osnovan 1877. god. Osim arheološke kolekcije sadrži dela belocrkvanskih slikara iz XIX veka.

Turističku sezonu otvara manifestacija "KARNEVAL CVEĆA" koja ima tradiciju preko 150 godina. Brojnim posetiocima predstavljaju se najlepše bašte, dvorišta i balkoni, a na završnoj večeri cvetni karnevalski eksponati defiluju ulicama grada.

Okolina Bele Crkve je riznica sama za sebe te preporučujemo posetiocima da se odluče za bicikl kao prevozno sredstvo. Brežuljci prekriveni voćnjacima i vinogradima u sred "ravne" Vojvodine, iznenadjenje su za sve. U blizini su i sledeći vodotokovi: Dunav, Nera, Karaš, kanal Dunav-Tisa-Dunav koji sa spomenutim jezerima čine savršeno mesto za ribolovce. "LOV NA BESIJA” - izlov soma-kapitalca" je širom poznata manifestacija koja se održava leti a u čast 100 kg teškog primerka soma (kojeg je više osoba videlo ali ga nikada niko nije mogao upecati). Preporučujemo da probate riblju čorbu i specijalitete u jednom od restorana u Staroj Palanci, selu na ušću kanala Dunav-Tisa-Dunav u Dunav, 10 km od Bele Crkve udaljenom. Ako zelite da posetite staro rimsko utvrdjenje Ram možete se provozati skelom preko Dunava.

DELIBLATSKA PEŠČARA ("Evropska sahara") jedinstvena u Evropi, nalazi se na 15 km od Bele Crkve. To je specijalni rezervat prirode, izletište i poznato lovište na krupnu divljač. Deo ovog područja izlazi na Dunav gde se nalazi poznato stanište najraznovrsnijih ptica i jedno od najvećih rezervata ptica močvarica "Labudovo okno".

Brežuljkaste padine Bele Crkve ukrašavaju voćnjaci i vinogradi. Vekovna tradicija njihovog negovanja održala se do danas, pa je Bela Crkva poznata po kvalitetnom grožđu, kruškama, jabukama i rakiji od jabuke. Manifestacija "BELA CRKVA U JABUKAMA" najmlađa je po stažu ali već je postala prepoznatljiva i još više promovisala prirodne i turističke potencijale.

Živopisna okolina, bogatstvo vodenih površina, jedinstvena flora i fauna, ovo područje svrstavaju u najlepše prostore Vojvodine a posebno Južnog Banata pa zbog toga s pravom zaslužuje epitet: BELA CRKVA – TURISTIČKO SRCE JUŽNOG BANATA


Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :



8TR         15T      
8 R    1      H   D6S
B B   BI5   KSY      
E U    H      8   XF2
RHP         8LQ      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara

Slike

Relacije
Dunav
Dupljaja
Gradska galerija "Bela Crkva"
Jasenovo
Karaš
Turistička organizacija Bela Crkva