Welcome
Home
Kontakt


Mesta i Regioni

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Sela
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika










Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Društvo > Mesta i Regioni > Sela > Dupljaja
Dupljaja English
Broj stanovnika: 996

Dupljaja ima dobar geografski položaj, a izgrađena na kontaktu Malog peska i doline Karaša, severozapadno od Bele Crkve. Selo predstavlja raskrsnicu između Banatske peščare, Malog peska i doline Karaša, što je naročito bilo značajno u prošlosti. Svrstava se u stara vojvođanska naselja.
Mapa

Okolina Dupljaje predstavlja značajan arheološki lokalitet. Na mestu  današnjeg naselja postojalo je praistorijsko naselje, koje su Rimljani proširili i izgradili za svoje potrebe.
Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom. Dupljaja je bila zemljoradničko naselje, što je posledica povoljnog pedološkog pokrivača.
Danas ima 996 stanovnika, a gustina naseljenosti je 15 stanovnika po jednom hektaru.
 
Dupljaja, lokalitet GRAD
Ovaj lokalitet je svojim dominantnim položajem na visokoj lesnoj terasi neposredno iznad Karaša privukao pažnju mađarskog istraživača Florisa Romera, koji je 1800. godine putovao tim delom Banata. Lokalitet kasnije pominju i Ž. Ormoš (1879), F. Mileker (1897) i G. Teglaš (1905). U periodu do Drugog svetskog rata nisu bila vršena terenska istraživanja, samo su prikupljeni pojedinačni nalazi posuda bronzanog doba, koje uglavnom pripadaju dubovačkoj kulturi. Istom periodu pripadaju i dva primerka jedinstvenih votivnin glinenih kolica sa idolima (Dupljajska kolica), koji su se prvobitno nalazili u zbirci poznatog belocrkvanskog kolekcionara Leonarda Bema, a zatim ih je njegov sin 1929. godine prodao - jedan primerak vršačkom muzeju, a drugi, veći, Narodnom muzeju u Beogradu. Već je Mileker smatrao da su oba primerka nađena pre 1903. godine u severo-istočnom delu lokaliteta. Vršački primerak kolica, za razliku od beogradskog, ima samo dva točka i fragmentovan je. Na kolicima je idol (antropomorfna statueta) sa šematizovanim, ptičjim licem i donjim delom u obliku zvonaste suknje. Statueta je ukrašena nakitom koji je prikazan urezanim crticama i kružićima a centralni motiv predstavljaju svastike – stilizovane predstave sunca.

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :



9KF         RXT      
  E    N    F     A83
TCC   SH6   SRW      
  W    X    Q D   1CJ
RHP         2BE      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara

Slike

Relacije
Arheološki lokalitet Vinča
Bela Crkva
Jasenovo
Karaš
Viminacium